Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТАЈНА ИСКУСНИХ ДОМАЋИЦА: Направите ЗАПШКУ на традиционалан начин - сва јела ће добити невероватан укус

Трик који искусне домаћице користе када праве запршку

1700311921_Foto-Shuttertsock-zaprska.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

У последње време врло често се дешава да модерне жене уопште не стављају запршку у јела, по саветима бројних нутрициониста.

Међутим старе домаћице тврде да управо она даје јелу посебан шмек, те понекад можете себе почастити.

Мало ко зна да запршка заправо треба да се кува најмање 20 минута и која је права размера брашна и масноће

Иако се данас запршке све мање употребљавају или се своде на најмању могућу меру, многа јела су и даље незамислива без њих, јер доприносе да буду гушћа, а састојци у њима боље повезани.

Запршка се прави од исте количине меког или полумеког брашна и масноће. За беле чорбе или умаке који захтевају светлу запршку, узима се путер, маргарин или биљна маст, док се за обичнија јела са руменом запршком може узети уље или свињска маст. Запршка се у јело обично ставља као последњи додатак; након ње се, евентуално, додају само лакши зачини.

Како се спрема запршка:

Загрејати у шерпи на шпорету одређену количину масноће и додати одмерену количину брашна. Када брашно почне да се пржи, запршка се пени. За белу запршку, брашно не треба дуго пржити, како би запршка остала бела.

За обична јела, брашно се пржи док не порумени, а онда запршку треба пажљиво разредити припремљеном хладном течношћу; да се не би направиле грудве, течност треба доливати по мало, уз непрестано мешање, све док се не добије глатка каша која се даље разређује до жељене густине. Може се употребити и врела течност, али се у том случају мора још брже мешати, пише Крстарица.

Запршку треба кувати најмање 20 минута, а за крем чорбе и умаке чак и до пола сата, како се не би осећао мирис сировог брашна.

Количина запршке зависи од врсте јела:

у беле крем чорбе на 1 литар течности треба правити светлу запршку од 50 грама масноће и 50 грама брашна
у чорбе од поврћа или меса – 40 грама масноће и 40 грама брашна
у ређе чорбе од поврћа или рибе – 30 грама масноће и 30 грама брашна.
у светли умак на 5 дл течности – 40 грама масноће и 40 грама брашна.
у обичан умак – 30 грама масноће и 30 грама брашна.
пасуљ и остала чорбаста јела од поврћа – 40 грама масноће и 40 грама брашна, уз додатак мало млевене паприке, љуте или благе (по укусу), како би се добила лепа боја.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas