Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТРИК ЗА САВРШЕНУ ЗАПРШКУ: Ево у чему је тајна

Најбоља запршка прави се само овако, тајна је у правом односу брашна и масноће. Тако припремљена даје јелу богатију текстуру бољи укус.

1763212819_1738494103_1fc97204c159fab00e948b28bdc3eff9aa04eaab.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Запршка је кључни елемент за обогаћивање јела, додајући му густину и пуноћу укуса, а њена тајна лежи у једноставној, али прецизној припреми. Однос брашна и масноће је увек једнак, а врста масноће зависи од врсте јела које припремате. Користи се увек меко брашно. За лаганије, светлије сосове и чорбе, најбољи избор је путер или маргарин, јер дају нежан и кремаст укус. За богатија, тамнија јела, попут паприкаша, уље или свињска маст додају јелу интензивнију арому и боју.

Припрема запршке је прилично једноставна. Прво загрејете масноћу, било да се ради о путеру, уљу или масти, затим додате брашно и лагано мешате док не почне да пени. Ако желите светлу запршку, пазите да не препржите брашно, већ га скините са ватре чим добије благу златну боју. За тамнију запршку, наставите са пржењем док брашно не постане тамније, али без да загори.

Да бисте постигли савршену текстуру, запршку постепено разблажујте хладном водом или течношћу из јела, све време мешајући како би смеса остала глатка и да би се направила најбоља запршка. Овај процес осигурава да избегнете грудвице, а кључ је у сталном мешању.

На крају, запршку је потребно кувати најмање 20 минута како би изгубила укус сировог брашна и потпуно се сјединила са јелом, док код кремастих чорби и густих сосова можете продужити кување и до 30 минута за савршену конзистенцију.

Количина запршке према врсти јела

Количина запршке коју треба користити зависи од врсте јела које спремате:

– За беле крем чорбе: На 1 литар течности користите 50 грама масноће и 50 грама брашна.
– За чорбе од поврћа или меса: Потребно је 40 грама масноће и 40 грама брашна.
– За ређе чорбе од поврћа или рибе: Довољно је 30 грама масноће и 30 грама брашна.
– За светле умаке: На 500 мл течности користи се 40 грама масноће и 40 грама брашна.

Правилно припремљена запршка не само да даје јелу богатију текстуру, већ и побољшава његов укус.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas