· · Коментари: 0

Трикови за КУВАЊЕ ЈАЈА: Уз њих ћете заборавити на пуцање љуске

Испробајте трикове за кување јаја

1680783935_shutterstock_2168709819--2-.jpg
Фото: Схуттерсток

Православни верници Ускрс ове године прослављају 16. априла, а јаја се традиционално фарбају на Велики петак, који се ове године обележава 14. априла.

Често се дешава да приликом кувања понеко јаје пукне, али ипак има начина да то спречите. Које трикове треба да примените прочитајте у наставку овог текста.

1. Не држите јаја у фрижидеру пре кувања

Уколико јаја директно из фрижидера ставите на шпорет велика је вероватноћа да ће љуска попуцати. Зато је важно да их неколико сати пре кувања извадите из фрижидера и оставите да одстоје на собној температури. Јаја најпре ставите у воду собне температуре, па тек онда на шпорет да се кувају. За кување су идеална јаја стара 7 до 10 дана, јер их је после најлакше ољуштити. Ако јаја купујете на пијаци верујте продавцу на реч, а ако их купујете у продавници проверите датум на амбалажи.

2. Не претерујте са количином и температуром

Не стављајте много јаја у шерпу одједном, у једној тури кувања требало би да буде толико јаја да прекрију дно шерпе. Шерпа треба да буде пуна воде током целог кувања. Кувајте јаја на умереној температури, а тик пред кључање додатно смањите температуру, како би се јаја што мање померала по шерпи и ударала једно о друго. Кувајте их 10 до 15 минута.

3. Додајте со у воду

Воду у којој се кувају јаја требало би посолити, а мера је пола кашике соли на литар воде. У том случају, ако неко јаје пукне, беланце неће исцурети, већ ће се згрушати, и такво јаје је затим могуће офарбати и украсити. Уз со можете додати и пола кашичице сирћета, да још више смањите шансе за пуцање јаја.

Уколико вам неко јаје, ипак, пукне, моћи ћете да га искористите за припрему различитих предјела и салата.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.