Oglas
· · Komentari: 0

Trikovi za KUVANJE JAJA: Uz njih ćete zaboraviti na pucanje ljuske

Isprobajte trikove za kuvanje jaja

1680783935_shutterstock_2168709819--2-.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Pravoslavni vernici Uskrs ove godine proslavljaju 16. aprila, a jaja se tradicionalno farbaju na Veliki petak, koji se ove godine obeležava 14. aprila.

Često se dešava da prilikom kuvanja poneko jaje pukne, ali ipak ima načina da to sprečite. Koje trikove treba da primenite pročitajte u nastavku ovog teksta.

1. Ne držite jaja u frižideru pre kuvanja

Ukoliko jaja direktno iz frižidera stavite na šporet velika je verovatnoća da će ljuska popucati. Zato je važno da ih nekoliko sati pre kuvanja izvadite iz frižidera i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi. Jaja najpre stavite u vodu sobne temperature, pa tek onda na šporet da se kuvaju. Za kuvanje su idealna jaja stara 7 do 10 dana, jer ih je posle najlakše oljuštiti. Ako jaja kupujete na pijaci verujte prodavcu na reč, a ako ih kupujete u prodavnici proverite datum na ambalaži.

2. Ne preterujte sa količinom i temperaturom

Ne stavljajte mnogo jaja u šerpu odjednom, u jednoj turi kuvanja trebalo bi da bude toliko jaja da prekriju dno šerpe. Šerpa treba da bude puna vode tokom celog kuvanja. Kuvajte jaja na umerenoj temperaturi, a tik pred ključanje dodatno smanjite temperaturu, kako bi se jaja što manje pomerala po šerpi i udarala jedno o drugo. Kuvajte ih 10 do 15 minuta.

3. Dodajte so u vodu

Vodu u kojoj se kuvaju jaja trebalo bi posoliti, a mera je pola kašike soli na litar vode. U tom slučaju, ako neko jaje pukne, belance neće iscureti, već će se zgrušati, i takvo jaje je zatim moguće ofarbati i ukrasiti. Uz so možete dodati i pola kašičice sirćeta, da još više smanjite šanse za pucanje jaja.

Ukoliko vam neko jaje, ipak, pukne, moći ćete da ga iskoristite za pripremu različitih predjela i salata.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas