Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИНСПИРАЦИЈА

У њима живе духови, а колају легенде: Ово је 5 најлепших двораца Европе, а један се налази у СРБИЈИ

Нјалепши замкови налазе се у близини и до њих се брзо и лако стиже, па је штета не видети их.

Depositphotos_42228513_s-2019.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Дворци попут магнета привлаче туристе који им се диве због романтичног изгледа, али и невероватних прича које их прате. Од севера Шведске до Крфа и од Крима до Синтре туристи хрле у ова прелепа здања у којима су живели цареви, краљеви и принцезе.

Прочитајте још: Да би их пратила срећа у Риму туристи бацају новчиће у фонтану, у Москви мазе бронзаног пса, а знате ли шта раде у БЕОГРАДУ?

О замковима се причају бајке и легенде о б ившим станарима, у њима понекада живе духови, а туристима препоручујемо пет најзанимљивијих које могу да посете.

1. Нојшванштајн, Баварска

Многи мисле да је управо овај дворац Лудвига Другог инспирисао Дизнија када су снимали филм "Успаваној лепотици".Најпозантији дворац на свету је изграђен 1886. године као приватна резиденција. Лудвиг је био опседнут митовима и дворац са белим кулама је лично он осмислио. Грађен је 19 година и уместо 90, завршено је само 30 одаја којима данас могу да се диве туристи. Лудвиг је банкротирао пре него што је завршио дворац и пронађен је мртав у језеру оближњег дворца Нимфенбурга под веома неразјашњених околности.

Дворци окружени парковима
Фото: Архива Новости

2. Шембрун, Беч

Франц Јозеф, последњи аустроугарски цар, умро је у овом дворцу. Овде се шепурила и најлепша царица Сиси, а у врту се одржава и најлепши божићни вашар. Изграђен је 1696. године и данас је појам за раскош. Већина соба је у рококо стилу, а у дворани огледала 1772. године наступао је мали Моцарт.

Прочитајте још: Како ће изгледати летовање ове године? Хотелијери послали поруку СРПСКИМ ТУРИСТИМА - можете бити ИЗБАЧЕНИ

3. Мирамар, Трст

Мирамар Фото: Youtube/ColoFTO7

Прелеп поглед на Тршћански залив пружа се из дворца Мирамар који је у 19. веку на стени изградио војвода Фердинанд Максимилијан за супругу Шарлоту од Белгије. Нажалост, уместо да се уселе у дворац отпутовали су у Мексико, где је војвода страдао, а Шарлота се вратила у Европу и доживела нервни слом. Ода тада колају разне бајке о овом прелепом дворцу.

4. Бран, Трансилванија

Брам Стокер је управо у овом дворцу нашао инспирацију када је 1897. године објавио књигу о Дракули. Дворац су изградили тевтонски витезови 1212. године, али је најпознатији по принцу Владу Цепешу (цепеш на мађарском значи колац). Многи мисле да је облилжњи дворац Пелеш лепши, али је Бран чувенији, па се туре организују тако да се виде оба.

Дракулин дворац
Фото: Архива Новости

Прочитајте још: Најпопуларнији сувенир кошта ЕВРО и купио га је сваки ТУРИСТА, а да ли сте знали да су измишљени због КОСМОНАУТА?

5. Дунђерски, Бечеј

Легенде о породици Дунђерски превазилазе машту, али у дворцу који је изградио Богдан близу Бечеја дефинитивно су се одиграле срећне и трагичне сцене. Богдан је био богат и моћан, па је изградио моћан  дворац 1924. године у барокном, романтичном, неокласичном и неоготичком стилу. Оригинални су зидови и врата, али и прича о Ленки и Лази Костићу, Урошу Предићу и Мари, Богдановој великој љубави.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Imanje na kojem se nalazi Fantast, Bogdan Dunđerski je nasledio. Dvorac je zidan pred Prvi svetski rat, a završen je 1925.godine. Građen je u kombinaciji više stilova što mu daje posebnu lepotu. Posle Drugog svetskog rata, dvorac je potpuno opustošen. Odneto je sve, lusteri, tepisi, sva srebrenina, a u dvorac su puštene ovce, pa su podovi i zidovi bili potpuno uništeni. Crkva pored dvorca je pretvorena u električnu centralu, ali joj se kasnije vratila prava namena. Danas je dvorac Fantast pretvoren u hotel sa 12 soba, apartmanima i restoranom. Autentiči su samo zidovi i vrata, a sve ostalo je obnovljeno. A kažu da se u ovom bazenu ispred dvorca Fantast, nekada u mleku kupala lepa Mara, Bogdanova najveća ljubav. Ona je bila žena kovača koji je radio na dvorcu. Nikada je nije oženio, ali je ona bila njegova toliko velika ljubav, da ikona Bogorodice u kapeli ima Marin lik. #ljubav . . . . #fantast #vojvodina #serbia #dametraveler #arountheworld #sheisnotlost #travelblogger #myserbia #srbija #iamtb #mojsvetuboji #seeserbia #tv_living #exploreserbia #photooftheday #srbijauslikama #besttravelocations #srbijainstagram #girlpower #exploretheglobe #speechlessplaces #istrazisrbiju #castle #castlesoftheworld #dvoracfantast #vidisrbiju

A post shared by Dragica Đuran (@dragadj) on

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas