· · Коментари: 0
ГРАДОВИ

Шта видети у Санкт Петербургу: Шест обавезних адреса Петровом граду (ФОТО)

Ако планирате пут у Питер, нађите времена за адресе ван уобичајених туристичких рута.

1626008794_st-peterburg.jpg
Фото: Пиксабеј

Престоница царске Русије, данас шестомилионски велеград на ушћу Неве у Балтички залив, и ове године је туристичку сезону свечано отвио уз спектакуларни фестивал стотине дронова који су у јединственом плесу на небу изнад Питера образовали Бронзаног коњаника, Дворски мост, фудбалере Зенита и друге знаменитости северне Венеције.

Прочитајте још: Шта видети у Зрењанину: Од моста на сувом до легенарних "Пријатеља"

Царски град, отвориће вам се стотинама музеја и изложбених хала као и уметничких поставки на отвореном, са ремек делима архитектуре и величанственим православним храмовима.

Зими "спавају"
Мраморне скулптуре морате видети до октобра и од маја, јер се зими преко њих постављају дрвене кућице-сандуци како би их заштитили од наступајуће руске зиме.

Јермитаж и Петерхоф

Јермитаж је обавезна адреса свих туриста, али и Петерхоф, прелепи дворац који је изградио Петар Велики.

Посветите Летњем врту времена као и музеју.

Дакле, после уживања у пољупцу Ероса и Психе, вечном запису у мермеру мајсторске Кановине руке и сликама које се чувају између зидова Ермитажа, посетите и Летњи врт, међу водоскоцима и шпалирима стотина скулптура - репродукција венецијанских склуптора које је сам Петар Велики бирао с почетка 18. века за врт поред Летње палате.

Јефтин ручак Фото: Н .Б.

Прочитајте још: Не чекајте паре од агенција у јануару: Италија и Грчка ДЕКРЕТОМ продужиле рок за враћање новца!

Руска брза храна

Уколико видите ресторан са називом "Столоваја" знајте да сте на адреси где можете јести за мало новца. Реч је о ресторану брзе руске хране, где ћете сасвим добро јести. Комплетан ручак за само 220 рубаља (мање од 300 динара).

У Санкт Петербургу можете ручати за мање од 300 дианра

Тихоновско гробље

У лаври манастира Александра Невског сахрањени су мајстори уметности. Један уз другог, у хармонији поја птица шумовитог Тихвинског гробља, леже земни остаци Достојевског, Чајковског, Рубинштајна, Стравинског, Глинке, Ломоносова. Недостаје Пушкин, сахрањен на имању Свјатогорског манастира док је његова животна сапутница покопана на овом гробљу.

Гроб Достојевског Фото:Н.Б.

Прочитајте још: Ово место у Србији је свето и ИСПУЊАВА ЖЕЉЕ: А разлог зашто су манастири у њему МАЛИ је ПРЕЛЕП И НЕВЕРОВАТАН! (ФОТО)

Луксуз Маринског театра

Да ли сте знали да представе чувеног Маринског тетра можете погледати за свега 800 рубаља и то букирајући их онлине два дана раније? Раскош царске ложе, завеса, лустера али и холова позоришта именованог у славу Марије Александровне, супруге цара Александра Другог, са лакоћом ће вас отиснути у епоху царске Русије.

Златне ложе Фото: Н. Б.

Прочитајте још: Ушли смо у НАЈЈЕЗИВИЈУ зграду Србије и ШОКИРАНИ смо оним што смо ВИДЕЛИ (ФОТО/ВИДЕО)

Центар света

Кад сте се науживали погледа под златном куполом Исакијевског сабора, прошетајте Поштанском улицом до Централног музеја комуникација - А. С. Попова, где се чува руска државна колекција поштанских марака, што није празник само за филателисте већ за све љубитеље уметности на минијатурама, које сведоче о богатој руској историји.

Прочитајте још: Кинески туристи нашли "јин и јанг" у Шумадији: Хоће да виде Мораву, а у музеју остављају чудне поруке (ФОТО)

У близини је и главна градска пошта саграђена крајем 18. века у којој се налази чувени централни гранитни стуб, означен нулом - званични центар Санкт Петербурга, од ког су измерене удаљености од других градова.

Канали Неве Фото: Пиксабеј

Шопинг мол Галерија и "Патлиџан"

Усред шпалира излога најпознатијег шопинг мола Галерија, налази се оријентална живописна оаза - ресторан Баклажан (Патлиџан), амбијент крцат удобним софама, јастучићима и зачинима кавкаско-узбекистанске трпезе.

Прочитајте још: Не можете на море ове године? ПЕТ места у Србији чија популарност је ЕКСПЛОДИРАЛА, дестинације за које се ГРАБЕ и СТРАНЦИ!

После целодневног шпартања Невским проспектом, пријаће вам врућа пилећа супа са препеличјим јајима и узбекистански плов (пилав), послужен у посебној етно-посуди облозеној вуненом тканицом и наравно - патлиџан на сто начина.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.