· · Коментари: 0
САВЕТИ

БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ: Три лоше навике опасне по податке сваког корисника

Иако је интернет донео мноштво бенефита у животу, велики број корисника има лоше навике у његовом коришћењу - нису свесни које им све опасности прете па се самим тиме и не штите од њих

Bezbednost-na-Internetu.jpg
Фото: пиxабаy

Интернет корисници користе мноштво услуга на интернету, које користе личне податке за логовање и регистровање. Друштвене мреже, разни онлине сервиси, слање емаилова и докумената, плаћање рачуна онлине банкарством само су неки од потенцијала које интернет нуди и са собом носи опасност по личне податке.


Foto: Pixbay

Иако имамо много изазова по питању приватности на интернету, у наставку су савети како да се заштитите од три најчешће лоше навике које имају корисници интернета широм света.

Прочитајте још: Заштитите се: Како корона вирус утиче на повећање сајбер криминала?

Једноставне лозинке нису добро решење

Онлине сервиси захтевају од корисника дефиницање јединствене лозике као меру заштите профила и могућности приступа доступним системима. Статистика показује да корисници не мењају навику коришћења исте лозинке за различите сервисе, као и коришћења једноставне лозике што у великој мери нарушава сигурност корисника.

Подаци показују како се данас највише користе лозинке типа: 123456, 12345678, password и слично. Реч је о генеричким лозинкама које се лако дешифрују и тиме остављају пуно места за сигурносне пропусте. Лозинке које ће квалитетно штитити ваше профиле на интернету требало би да садрже велика и мала слова, бројеве и специјалне знакове ( # $ % & /). Ово је озбиљан захтев јер је лозинка једина мера заштите личних података у онлине свету.


Foto: Pixbay

Чувајте податке о локацији

Поједини онлине сервиси захтевају од корисника да одају тренутну локацију својим серверима, с назнаком да ће то побољшати искуство коришћења наведених сервиса. 

Прочитајте још: Продужите им век: Ево како се правилно пуне батерије паметних телефона

Редовним откривањем података о локацији корисници стварају “квалитетну” базу података о томе где се крећу, што може бити штетно искоришћено од стране онлине сервиса. Хаковањем тих података лопови лако могу сазнати када сте код куће и када је прилика да крену у акцију.

Логовање на јавне мреже је опасно


Фото: Пиxбаy

Прочитајте још: Да ли купујете онлајн? То може имати велике ПОСЛЕДИЦЕ по ваше ЗДРАВЉЕ

Упркос доступности мобилног интернета на већини модерних мобилних телефона, велики број корисника ужива и у могућношћу коришћења јавних WiFI мрежа. Логовање на такве мреже је посебно опасно, нарочито ако ћете путем мреже делити неке личне податке.

Прочитајте још: ОПРЕЗ! Можда сте жртва "БЕНЧИНГА" или "МОСТИНГА", а да тога нисте ни свесни - ево шта то ЗНАЧИ!

Наиме, никада нисте сигурни ко стоји иза те мреже и да ли је неко надзире. У случају да је неко надзире, може врло лако доћи до личних података корисника,  међу које спадају и лозинке. Као одлична алтернатива ту су мобилне мреже, које су данас прилично јефтине и много боље штите од потенцијалних онлине предатора.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.