· · Komentari: 0
SAVETI

BEZBEDNOST NA INTERNETU: Tri loše navike opasne po podatke svakog korisnika

Iako je internet doneo mnoštvo benefita u životu, veliki broj korisnika ima loše navike u njegovom korišćenju - nisu svesni koje im sve opasnosti prete pa se samim time i ne štite od njih

Bezbednost-na-Internetu.jpg
Foto: pixabay

Internet korisnici koriste mnoštvo usluga na internetu, koje koriste lične podatke za logovanje i registrovanje. Društvene mreže, razni online servisi, slanje emailova i dokumenata, plaćanje računa online bankarstvom samo su neki od potencijala koje internet nudi i sa sobom nosi opasnost po lične podatke.


Foto: Pixbay

Iako imamo mnogo izazova po pitanju privatnosti na internetu, u nastavku su saveti kako da se zaštitite od tri najčešće loše navike koje imaju korisnici interneta širom sveta.

Pročitajte još: Zaštitite se: Kako korona virus utiče na povećanje sajber kriminala?

Jednostavne lozinke nisu dobro rešenje

Online servisi zahtevaju od korisnika definicanje jedinstvene lozike kao meru zaštite profila i mogućnosti pristupa dostupnim sistemima. Statistika pokazuje da korisnici ne menjaju naviku korišćenja iste lozinke za različite servise, kao i korišćenja jednostavne lozike što u velikoj meri narušava sigurnost korisnika.

Podaci pokazuju kako se danas najviše koriste lozinke tipa: 123456, 12345678, password i slično. Reč je o generičkim lozinkama koje se lako dešifruju i time ostavljaju puno mesta za sigurnosne propuste. Lozinke koje će kvalitetno štititi vaše profile na internetu trebalo bi da sadrže velika i mala slova, brojeve i specijalne znakove ( # $ % & /). Ovo je ozbiljan zahtev jer je lozinka jedina mera zaštite ličnih podataka u online svetu.


Foto: Pixbay

Čuvajte podatke o lokaciji

Pojedini online servisi zahtevaju od korisnika da odaju trenutnu lokaciju svojim serverima, s naznakom da će to poboljšati iskustvo korišćenja navedenih servisa. 

Pročitajte još: Produžite im vek: Evo kako se pravilno pune baterije pametnih telefona

Redovnim otkrivanjem podataka o lokaciji korisnici stvaraju “kvalitetnu” bazu podataka o tome gde se kreću, što može biti štetno iskorišćeno od strane online servisa. Hakovanjem tih podataka lopovi lako mogu saznati kada ste kod kuće i kada je prilika da krenu u akciju.

Logovanje na javne mreže je opasno


Foto: Pixbay

Pročitajte još: Da li kupujete onlajn? To može imati velike POSLEDICE po vaše ZDRAVLJE

Uprkos dostupnosti mobilnog interneta na većini modernih mobilnih telefona, veliki broj korisnika uživa i u mogućnošću korišćenja javnih WiFI mreža. Logovanje na takve mreže je posebno opasno, naročito ako ćete putem mreže deliti neke lične podatke.

Pročitajte još: OPREZ! Možda ste žrtva "BENČINGA" ili "MOSTINGA", a da toga niste ni svesni - evo šta to ZNAČI!

Naime, nikada niste sigurni ko stoji iza te mreže i da li je neko nadzire. U slučaju da je neko nadzire, može vrlo lako doći do ličnih podataka korisnika,  među koje spadaju i lozinke. Kao odlična alternativa tu su mobilne mreže, koje su danas prilično jeftine i mnogo bolje štite od potencijalnih online predatora.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.