Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОСЕТЉИВИ ЗУБИ

Четири навике због које вас боле зуби!

Навике које бисте требали да избегавате уколико желите здраве зубе без непријатних болова.

1627892252_girl-5661745_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

Осетљиви зуби или преосетљивост на дентин могу се временом развити као резултат трошења глеђи и/или повлачења десни, а могу се појавити и када се открије мекши, унутрашњи дeо зуба, назван „ дентин “. Када се дентин открије, одређени окидачи (попут хладних или врућих пића и хране) могу стимулирати живце, резултирајући кратким, оштрим трзањем осетљивости зуба.

Прочитајте још: Камилица и црно вино за затегнуто лице: Садрже моћну супстанцу о којој се мало прича!

Навике које изазивају бол у зубима

1. Стискање или шкргутање зубима

Да ли често стискате зубе или шкргућете? Да ли користите зубе за отварање ствари? Ово су очигледни кривци. Парафункционалне навике, укључујући шкргутање или стискање зуба, грицкање ноктију и отварање паковања зубима, узрокују трошење зуба и рецесију десни.

Кисела храна и пиће нагризају спољни слој глеђи и због тога треба умереније да је користите.

2. Кисела храна и пиће

Оно што једете и пијете може играти важну улогу у осетљивости зуба. Најгори преступници су залогаји и пића са високом киселошћу, јер киселина природно нагриза спољни слој наше глеђи. Ако сте забринути или се бавите осетљивошћу зуба, избегавајте киселе киселине попут агрума и сокова, вина, сирћета и прелива за салате, спортска пића, киселе краставце, па чак и газирана пића и тоник.

Исто важи и за ужину са грицкалицама са високим садржајем шећера, попут колачића, чипса и пецива. Али чак и здрава храна попут цитрусног воћа може имати штетне ефекте током времена - али то не значи да у њима не можете уживати. Заштитите зубе пијуцкајући воду током дана, јер обична вода и пљувачка помажу у балансирању киселина у устима.

Фото: Пиксабеј

3. Одређени производи за избељивање зуба

Док професионални системи за избељивање зуба нису трајно штетни за глеђ, избељивање зуба може изазвати привремену осетљивост зуба. Избељивање зуба доводи до отварања пора у вашој глеђи и привременог излагања дентина. Када се то догоди, зуби могу бити веома осетљиви кратко време након процеса избељивања.

Будите опрезни и са зубним пастама за избељивање, које могу бити јако абразивне и изазвати хабање глеђи. Избегавање производе за избељивање са водоник -пероксидом или средствима за избељивање. А ако осетите осетљивост на производ који користите, застаните и обратите се свом стоматологу ради бољих могућности избељивања.

4. Четкање превише тешко или пречесто

Претеривање са четкањем такође може довести до рецесије десни и хабања глеђи, што временом може разоткрити дентин. И уопште, правилна орална хигијена је паметна превентивна мера против осетљивости зуба. Четкајте зубе два минута, два пута дневно (користите телефон да бисте одредили време!) - будите темељни, али нежни, пазите да не погоршате стање десни или зуба. Препоручује се и коришћење електричне четкице за зубе и редовно коришћење конца.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas