Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СТРЕЉАЧКО НАОРУЖАЊЕ

Да ли је одељенско оружје нове генерације револуција или промашај?

Америчке оружане снаге на сваких неколико деценија покрећу програме развоја и увођења у употребу стрељачког оружја нове генерације.

ngsv.jpg
нгсв Џенерал Динамикс, Хеклер-Кох, СИГ Сауер
Oglas

Током година светлост дана су угледали програми СПИВ, затим АЦР и коначно ОИЦВ. Требало је да резултују новом генерацијом стрељачког оружја различите намене, које би користило револуционарне механизме, као и специјалну муницију.

До данас, ова егзотична решења нису прихваћена, а у употреби су још увек калибри 5,56x45 и 7,62x51 мм. У међувремену, појавио се и најновији програм НГСW. Унапређење техничких карактеристика средстава може да се одвија по два принципа, еволуцијом и револуцијом. Еволуција подразумева поступно усвајање нових техничких решења, које дају благо узлазан пораст перформанси, за разлику од револуције, која се заснива на коренитим променама.

Принципи еволуције и револуције

Сви поменути програми развоја подразумевали су револуционарни концепт, где се поред нових техничких решења на самим пушкама, посебна пажња посвећивала муницији, за коју се сматрало да ће повећати перформансе оружја. Многи аналитичари су се одушевљавали теоретским предностима појединих решења. Ипак, практична испитивања су разоткривала недостатке, а често је потешкоће представљала и висока цена појединих решења, а неретко и мала ефикасност.

Прочитајте још: Од вештине стрелца и познавања екстерне балистике до параде оружја на кратким даљинама

У јануару 2020. године као резултат новог програма НГСВ (Некст Генерејшн Сквад Wепон - одељенско оружје нове генерације), појавиле су се три компаније са својим предлозима, у нади да ће оружане снаге учинити искорак и коначно се определити за замену досадашњих ршења.

ГД НГСW-Р

Нове јуришне пушке и митраљези

За разлику од претходних програма, који су били више оријентисани на замену јуришних пушака, евентуално карабина, НГСВ предвиђа замену и јуришне пушке/карабина М16/М4, новом НГСВ-Р (Р од рајфл - пушка) и митраљеза М249, новим НГСW-АР (АР од аутоматик рајфл - аутоматска пушка, што није баш најлогичније решење ознаке).

Заједничко за све је калибар 6,8 мм (према особинама сличан калибру 6,5 мм), са пројектилом релативно велике дужине, великим балистичким коефицијентом, малим отпором ваздуха и високом зауставном моћи, већом него код било које муниције 5,56 мм. Ова одлука и те како има смисла, јер је логистичка подршка у оквиру пешадијског одељења неупоредиво једноставнија уколико се све "врти" око једног калибра, при чему припадници одељења могу међусобно размењивати муницију.

Прочитајте још: Бизарна решења: Шта је понудило годишње окупљање произвођача оружја, муниције и опреме у Лас Вегасу?

Три компаније су предложиле сопствена решења за овај програм: "Џенерал Динамикс Орднанс и Тактикал Системс" (ГД ОТС) и "Тру Велосити", други је "Текстрон" у партнерству са "Хеклер-Кох" и "Олин", а трећи је швајцарски "СИГ Сауер". Занимљиво је да компаније имају пуну слободу да понуде различита решења како оружја, тако и муниције. Дакле, од почетка се подразумева замена калибра 5,56x45 мм. Заједничко за све приказане прототипове је интеграција батерије за снабдевање електричном енергијом напредног нишанског система који се развија по посебном програму.

Џенерал Динамикс и Тру Велосити

Заокрет у односу на традиционалне америчке пушке огледа се у храбром потезу прихватања булпап конфигурације. Ова средства имају најдуже цеви од свих понуђених, што је "права ствар", јер дужа цев даје боље искоришћење барутних гасова, већу почетну брзину, положенију путању, већу пробојност и ефикасни домет, а теоретски и већу прецизност. Предлог ГД у варијанти НГСВ-Р има цев од 508 мм, док у варијанти НГСВ-АР, цев је дужине 559 мм, што је у класи са пушкама и митраљезима у калибру 7,62 мм. Засада није одлучено која ће бити дефинитивна брзина гађања, те се још увек експериментише са вредностима између 500 и 750 мет/мин. Пушке могу бити опремљене разбијачем пуцња израђеним од легуре на бази никла (инконел), отпорне на високе температуре, како би маса била што је могуће мања.

ГД НГСW-АР

Засада се АР варијанта приказује да оквиром као и код Р, вероватно капацитета 30 метака, што је по свим мерилима недовољно за средство које треба да замени М249 храњен редеником и стандардним оквиром. Дужи оквир већег капацитета би подигао задњи део толико да би се нарушила ниска силуета, док би двоструки добош великог капацитета (Ц-маг) био прилично неудобан с обзиром на то да је рукохват непосредно испред. Добош је ипак нешто боље решење због мање ширине.

Текстрон И ХК

Предлог америчке компаније "Текстрон" и немачке "Хеклер & Кох" представља адаптацију пушке М27, у оперативној употреби Маринског корпуса САД. М27 је варијанта немачке пушке ХК-416, која користи позајмицу гаса са клипом кратког хода и ротационим затварачем. Конфигурација је класична, а тврди се да је маса пушке мања од 4,1 кг, док је маса митраљеза испод 5,4 кг. Пушка користи традиционалне оквире, док митраљез има храњење редеником у платненој врећи испод сандука, што је неупоредиво боље решење у односу на оквир.

Конвенционални СИГ Сауер

Предлог швајцарског "СИГ Сауера" је најконвенционалнији, бар гледано споља. Иако нема прецизних података о унутрашњости, претпоставља се да се ради о најшире прихваћеном механизму са позајмицом гаса са клипом кратког хода. Међутим, тврди се да је уграђен и систем за смањење трзаја, што ово оружје чини далеко од конвенционалног. Овај систем може бити сличан као на митраљезима овог произвођача типа МГ 338, а заснива се на опаљењу у тренутку када се покретни делови механизма крећу према напред, тако да импулс трзаја треба прво да савлада инерцију покретних делова. Разбијач пуцња је такође СИГ конструкција, израђен је од легуре никла инконел, намењене за лопатице турбина млазних мотора, отпорне на високе температуре. Врло важна карактеристика је руковање, које је као код постојећих пушака и карабина - М-16 и М-4, чиме се штеди на обуци.

Конвенционални СИГ Сауер

Прочитајте још: Луксузна пушка која оставља без даха: Технички, ергономски и естетски савршена - двоцевка Холанд-Холанд

Без сумње, предлози сва три произвођача су занимљиви, управо из разлога што су толико различити. Велико је питање шта ће бити преференција оружаних снага, али имајући у виду репутацију, досадашње тенденције у погледу начина размишљања и оно што је приказано, сасвим је јасно да упркос занимљивим решењима, СИГ има одређену предност.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas