Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
САПУН

ДОКТОР СЕ НИЈЕ ПРАО САПУНОМ 5 ГОДИНА: "Једино што на телу треба да перемо су наше руке!"

Изузев прања руку, доктор Јамес Хаблин сапун није користио већ пет година. Он је предавач на угледном Yалеу и жели да упозори људе да силна прања и хемикалије које користимо више штете људском организму него што му доприносе.

1596534051_Capturer.JPG
Фото: Принтскрин / Инстаграм / јамесхамблин
Oglas

Кад доктор Јамес Хамблин каже људима како на тело није нанео сапун нити гелове за туширање и прање већ пет година, честа реакција им је гађење.

- То је једна од ретких ствари где људи без проблема имају предрасуде те олако говоре грубе и нетачне ствари. Искрено, то ми је невероватно - каже доктор.

Прочитајте још: Људи у Србији масовно траже ПОМОЋ ПСИХОЛОГА, ево ИЗ КОГ ГРАДА НАЈВИШЕ

Упркос тим "јасно морализирајућим предрасудама", Хамблин не мења своју рутину хигијене. Он је и пре пандемије истицао важност прања руку на својим предавањима у склопу Yале Сцхоол оф Хеалтх. Тај 37-годишњи лекар изгледа врло младолико, што је још један разлог зашто неупућени често сумњају у тачност његових речи.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

И’м 37 yеарс олд тодаy. Хере И ам саyинг сометхинг ат а Партнерсхип фор а Хеалтхиер Америца евент. И ремембер ароунд тхе тиме тхис гроуп wас фоундед, феелинг лике тхере wас форwард инертиа фор публиц хеалтх тхат wас иневитабле, анд И цоулд јуст риде алонг анд адд соме јокес. Ноw И феел лике wе’ре стругглинг јуст то минимизе лост гроунд еверy даy. И аппрециате yоу кеепинг уп wитх мy wорк евен wхен ит’с нот фуннy, анд И хопе wе гет бацк то а лигхтер плаце агаин соон.

Објава коју дели Јамес Хамблин (@јамесхамблин) дана

Медицински писац

Хамблинове минималистичке навике туширања развијале су се постепено, након што се преселио из Калифорније у студио апартман у Брооклyну, Неw Yорк, како би наставио своју каријеру медицинског писца.

- Требало је да уштедм време, новац и простор. Истовремено, почео сам да учим о новонасталој науци о микробиомима и одлучио сам покушати помало избацити све - каже он.

Прочитајте још: Да ли, стварно, постоје НЕРВОЗНА ЦРЕВА? О, да! Имају их 70 ОДСТО људи, а ево КАКО СЕ ПРЕПОЗНАЈУ

Агресивна прања скидају природна заштитна уља
Чак и ако нисте упућени у микробиоме, милијарде микроба који воде симбиотски живот с људима, који колонизују нашу кожу и црева - можда сте уочили све чешће ознаке на геловима за туширање као "мицробиоме-гентле". Оне су резултат све већег знања о сложеном односу који имамо с нашим микробиомима. То укључује њихову главну улогу у развоју нашег имунолошког састава, заштити од патогена и смањењу вероватности настанка аутоимуних стања попут екцема. Дакле, све је већа свест како претерана и агресивна прања скидају природна заштитна уља са тела којима се хране микробиоми те да поливање антибактеријским производима можда и није најбоља идеја.

Хамблин је због новог режима размишљао о модерним идејама о чистоћи, што је природно и како су та два проблема, искрено, у сукобу. Стигма наспрам телесних мириса почела је као рекламна стратегија која је помогла учетворостручити продају сапуна у 1920-има, истиче доктор. Век касније, још увек живимо у страху да неко не открије и најмањи наговештај нашег телесног мириса. Људи су данас напарфемисанији, хидратантни и испилингованији него икад пре.

Истовремено, упркос напретку у нези коже и модерној медицини, стања попут акни, екцема и псоријазе, као и других аутоимуних болести, непрестано расту. Такође, док покушавамо да изгледамо беспрекорно чисто, истраживања показују да људи у великом броју и даље не перу руке правилно, чак и онда кад је то најважније - пре јела и након одласка у WЦ. Свесност о прању руку тек је порасла с избијањем епидемије корона вируса.

Прочитајте још: ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Ове промене НЕ ИГНОРИШИТЕ, могле би да указују на РАК ПЛУЋА

Хамблин каже како је кључ његовог успеха у експериментима суздржавања од бројних хигијенских и козметичких потрепштина био полаган приступ - кроз време је почео да троши све мање дезодоранса, гелова за туширање и сличних производа тако да се тело поступно навикло.

- Кожа ми је полако постајала мање масна и имао сам мање екцема. Нисам мирисао на борове или лаванду, али нисам ни имао мирис лука какав би ми се пре јављао, ако би на пазухе навикнуте на дезодоранс заборавио нешто ставити - објашњава.

Прочитајте још: После овог текста, дремаћете сваког дана поподне од 14 до 15 сати

Истиче како су се људи одвикли од природног мириса зноја и уопште коже, чији је мирис угоднији кад се не меша са различитим хемикалијама, него каже да је ипак приметио како "мање угодно" мирише кад је под стресом.

- Претерано прање сапуном ствара зачарани круг због којег користимо све више производа за хидратацију, јер тако исушујемо кожу. Након њих, кожа се опет лакше масти и опет смо на почетку - каже Хамблин, који каже да се свакодневно пере, али искључиво и само водом.

Прочитајте још: Да ли сте чули за ЦРНУ ЛИМУНАДУ? Откривамо шта она чини за наш ОРГАНИЗАМ

Фото: Депозит

На тему антибиотика, Хамблин пише да се данас уобичајено прописују за акне, иако вероватно играју улогу у узроковању и погоршању аутоимуне болести и да је "прекомерна употреба антибиотика вероватно већа опасност за биоме него хигијена".

Као резултат повратка тренда "природног" све више компанија развија линије "пријатељске према микробиомима", а постоји чак и могућност да се у складу с нашим властитим микробиомима коже, који су јединствени као наши отисци прстију, нађу персонализовани производи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas