· · Komentari: 0
STOMAK

Da li, stvarno, postoje NERVOZNA CREVA? O, da! Imaju ih 70 ODSTO ljudi, a evo KAKO SE PREPOZNAJU

Telo šalje signale da stomak ne funkcioniše, a doktori znaju šta je razlog i kako umiriti "nervozna creva".

1595229483_Depositphotos_258503080_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Nadutost, gasovi, mučnina promenljivog intenziteta, mučnina, dijareja ili zatvor vrlo su česti i neprijatni problemi koji znaju da nam "pokvare" poslovni sastanak, iščekivano okupljanje sa prijateljima ili dugo priželjkivani vikend.

Pročitajte još: Ako ne perete ZUBE redovno - nastradaće vaše SRCE! Evo šta kažu lekari

Sve ove tegobe zapravo predstavljaju način na koji nam telo šalje signal da stomak ne funkcioniše kako treba - da pati od nervoznog creva. Nervozno crevo je najčešći funkcionalni poremećaj probavnog sistema, a ima ga, čak, 70 odsto populacije.

Dr Nikolić Foto: Život+

- Uzrok bolesti nije do kraja razjašnjen, a sve je više dokaza da tegobe nastaju i zbog promene crevne flore, prilikom koje se smanjuje broj dobrih bakterija koje borave u crevima i igraju ključnu ulogu u zdravlju - kaže dr Ivan Nikolić, profesor gatsroenterologije i direktor Interne klinike u Instituttu Sremska Kamenica.

Okidač je određena hrana, ali i veliki stres.

Okidači za pogoršanje tegoba su određena hrana, poput pšenice, mlečnih proizvoda, agrumi, pasulj, kupus i gazirana pića. Stres je takođe jedan od okidača koji pogoršavaju tegobe nervoznog creva.

Uklonite uzroke, promenite loše navike, ne tretirajte simtome.

- Za rešavanje ovog problema prvo je potrebno ukloniti uzroke, a ne samo tretirati simptome, što znači neophodno je promeniti ishranu i loše životne navike - ističe doktor.

Pročitajte još: Nije ŠALA! Možda ste ALERGIČNI na HRANU, a da toga niste ni svesni

Da bi se postavila dijagnoza tegobe treba da traju bar šest meseci, a neprekidno u poslednja tri meseca pre postavljanja dijagnoze. Dominantno je prisustvo bola u stomaku, koji mora da se javi bar jednom nedeljno. Uz nadutost, grčeve i bol u stomaku, simptomi su i promenljive epizode proliva i zatvora, blaga mučnina i gorušica, kao i učestalo podrigivanje i čujno i nekontrolisano grčenje creva.