Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊА

Ево како бука утиче на организам

Научници су доказали да је бука важан чинилац у развоју потешкоћа

1611252703_Depositphotos_21629283_s-2019.jpg
Фото: депоситпхотос
Oglas

Студија коју су спровели научници с Универзитета у Мајнцу, открила је да бука представља потенцијалног изазивача најчешће срчане аритмије – атријалне фибрилације.

Прочитајте још: ПАРФЕМ није само да лепо миришете, он буди УСПОМЕНЕ и има још НЕВЕРОВАТНИХ предности

Фото: деспоситос

Наиме, 23 одсто особа које је обухватила студија патило је од атријалне фибрилације услед екстремних услова буке, док је без буке бројка била само 15 одсто. Претходно спроведене студије откриле су да само један од три посто људи пати од фибрилације. Кардиолог Томас Мунзел истиче да се изгледи за ову појаву срчане аритмије повећавају с годинама.

Студија је започета пре десет година, а учесници истраживања су имали између 35 и 74 године. Током трајања студије, они су постали рањивији. Подаци су прикупљени од више од 15 хиљада жена и мушкараца, а сви су били изложени различитим врстама буке током дана и ноћи. Сви су били у обавези да извештавају о својој атријалној фибрилацији.

Прочитајте још: Шта мирис производа који бирате говори о вама?

Студија је такође показала да је бука авиона једна од врста буке која највише узнемирава људе. Наиме, бука авиона током дана посебно узнемирава чак 89 одсто испитаника, док иста бука, током ноћи, узнемирава само 69 испитаника.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas