Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Разгибавање

И возачи друмских крстарица морају да одржавају кондицију, а сада постоји једноставно РЕШЕЊЕ (Фото/Видео)

„Топ Фит-сет“ осмишљен у Мерцедес -Бенцу а помаже и дигитални фитнес тренер за здравље шофера

mercedes-vezbe-naslovna.jpg
Фото: Мерцедес
Oglas

Возачи друмских крстарица, који возе на дугим линијама, свакодневно су изложени стресу, а вишечасовно седење, без обзира на удубност и сав комфор модерних камионских кабина  је велика претња за здравље. Уочено је да се то јако лоше одражава пре свега на кондицију, на  добијање сувишних килограма, а све то јасно је, утиче на целокупан организам, нарушавајући здравље.

Прочитајте још: Зграбите прву СТОЛИЦУ и почните да вежбате, јер иду ЛЕПИ дани

Просечно, показала су истраживања, возачи камиона годишње проведу 24 дана на боловању,
На презентацији новог  „мерцедесовог“ супертешкаша, моћног „актроса“, у Шпанији, екипа „Новости“ је имала прилику да се увери у да у овој компанији итекако воде рачуна о кондицији возача, њиховом општем здрављу.

Кабине су удобне Фото: Мерцедес

Иако је кабина новог „актроса“ удобнија од већине дневни соба, седишта  мекша од већине фотеља, клима систем савршен, а дигитални системи врхунски и омогућавају возачу да много мање стресно ради свој посао (постоје аутоматски системи за помоћ у вожњи, камере уместо ретровизора, системи за паркирање и слично) ипак је оцењено да возачи морају бар један део свог радног времена да проведу на релаксацији!

Прочитајте још: Знате ли шта је ТРЕ? После СЕДАМ једноставних вежби решићете се стреса

Како је то „Мерцедес-Бенц “осмислио показао је возач Хеико Гебхарт на личном примеру.

- Само годину дана раније нагурао сам до 115 килограма- причао је Хеико који је у пуној снази у средњим четрдесетим – И леђа су почела да ми задају проблеме. Али,ми професионални возачи смо ретко када код куће, већину времена проводимо у камиону.

Хеико је имао срећу да му његов послодавац „Шпедиција фехренкотер“ омогући прави фитнес студио на точковима у кабини његовог „актроса“. Ради се о  програму осмишљеном у „Мерцедес Бенцу“ названом „Топ фит-сет“  који сада Гебхарт користи да би размрдао комплетну мускулатуру, смањио напетост и елиминисао стрес.

Уз вежбе не боле леђа Фото: Мерцедес

Постоји и специјално дизајнирана дрвена даска која се лако прикачи, учврсти за под кабине. Ту су и еластичне траке за вежбање са два нивоа јачине, али и цео низ вежби које су умногоме помогле нашем саговорнику да са 115  смрша на 80 килограма!

- Ми смо специјално развили цео систем справа и вежби за кабину камиона – објашњава Зигфрид Рот из Истраживачког и развојног центра „Мерцедеса“.

Развијен је цео систем вежби за возаче.

- Возачи вежбају у приватности својих кабина што је многима пресудан фактор. Многи не желе да вежбају ван кабина и то не само због лошег времена.

Истраживачки и развојни центар „Мерцедеса“ је цео систем развио са научницима из области спорта  као „Базик фит“, „Стронг фит“, “Топ фит“ и „Пауер фит“, а сваки од ових  приказа  садржи шест  вежби намењених за области врата, леђа, рамена, стомака, ногу. Видео снимци су на ДВД део комплета и у „актросу“ се на пример користе преко „FleetBoard Driver“ апликације.

За старије камионе вежбе су у телефону Фото: Мерцедес

Наравно, и за оне мање опремљене камионе, који немају тач-скрин екране ту је смартфон преко којег се такође веома лако добијају сва неопходна  упуства за вежбање.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas