· · Коментари: 0
САВЕТ

Једите млади празилук за 7 дана: Требају вам чаша и главица лука! (ВИДЕО)

Не чекајте да везице младог празилука купите на пијаци, ништа лакше него гајити га у чаши..

Да би бели лук проклијао морате набавити главицу која није била смрзнута. Скините спољни слој љуске, али немојте ченове чистити скроз до краја. Следећи корак је да се врх ченова исече оштрим ножем.

Прочитајте још: Ово је прави весник ПРОЛЕЋА: Користили су је као шминку, ако је нађете изговорите магичне РЕЧИ

Фото: Youtube/ screenshot  Garden Yard

Скините етикету са пластичне флашице, исеците ножем део око грлића, а затим пресеците флашу на пола. Убаците један део у други, како би је ојачали. Напуните флашу водом. Затим поставите главицу белог лука у флашу, али тако да доњи део додирује воду.

Ченови ће за два-три дана пустити коренчиће.

Ченови ће врло брзо, већ после два-три дана, пустити младе изданке у средини. После неколико дана ће формирати лепе коренчиће, а стабљике ће достићи неколико сантиметара у висину.

Прочитајте још: Овај цвет најављује пролеће, а у исто време је и лек и отров!

Кроз седам дана ће празилук достићи довољну величину да га уберете и користите за салату. Због тога није лоше поступак "сађења" празилука поновити неколико пута у року од неколико дана, какјо би у стално имали свеж празилук. Дакле, у понедељак ставити прву главицу у воду, у среду другу и тако даље.

Брзо клија Фото: Youtube/ screenshot  Garden Yard
После седам дана имаћете празилук за трпезу.

Када израсте празилук то је тренутак када треба младице престадити у земљу уколико имате врт или у саксију на балкону.

Прочитајте још: Гајите ХИБИСКУС у затвореном простору поштујући 4 једноставна савета

Користите свежу земљу помешану са хумусом, добро је уситните, а користите плитку посуду, јер немају дубок корен. Пажљиво разделите празилук и посадите младице у размаку од пет сантиметара. Залијте празилук и уживајте у његовом расту.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.