· · Komentari: 0
SAVET

Jedite mladi praziluk za 7 dana: Trebaju vam čaša i glavica luka! (VIDEO)

Ne čekajte da vezice mladog praziluka kupite na pijaci, ništa lakše nego gajiti ga u čaši..

Da bi beli luk proklijao morate nabaviti glavicu koja nije bila smrznuta. Skinite spoljni sloj ljuske, ali nemojte čenove čistiti skroz do kraja. Sledeći korak je da se vrh čenova iseče oštrim nožem.

Pročitajte još: Ovo je pravi vesnik PROLEĆA: Koristili su je kao šminku, ako je nađete izgovorite magične REČI

Foto: Youtube/ screenshot  Garden Yard

Skinite etiketu sa plastične flašice, isecite nožem deo oko grlića, a zatim presecite flašu na pola. Ubacite jedan deo u drugi, kako bi je ojačali. Napunite flašu vodom. Zatim postavite glavicu belog luka u flašu, ali tako da donji deo dodiruje vodu.

Čenovi će za dva-tri dana pustiti korenčiće.

Čenovi će vrlo brzo, već posle dva-tri dana, pustiti mlade izdanke u sredini. Posle nekoliko dana će formirati lepe korenčiće, a stabljike će dostići nekoliko santimetara u visinu.

Pročitajte još: Ovaj cvet najavljuje proleće, a u isto vreme je i lek i otrov!

Kroz sedam dana će praziluk dostići dovoljnu veličinu da ga uberete i koristite za salatu. Zbog toga nije loše postupak "sađenja" praziluka ponoviti nekoliko puta u roku od nekoliko dana, kakjo bi u stalno imali svež praziluk. Dakle, u ponedeljak staviti prvu glavicu u vodu, u sredu drugu i tako dalje.

Brzo klija Foto: Youtube/ screenshot  Garden Yard
Posle sedam dana imaćete praziluk za trpezu.

Kada izraste praziluk to je trenutak kada treba mladice prestaditi u zemlju ukoliko imate vrt ili u saksiju na balkonu.

Pročitajte još: Gajite HIBISKUS u zatvorenom prostoru poštujući 4 jednostavna saveta

Koristite svežu zemlju pomešanu sa humusom, dobro je usitnite, a koristite plitku posudu, jer nemaju dubok koren. Pažljivo razdelite praziluk i posadite mladice u razmaku od pet santimetara. Zalijte praziluk i uživajte u njegovom rastu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.