Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
И ЛЕТИ И ВОЗИ

НАУЧНА ФАНТАСТИКА ЈЕ ПОСТАЛА СТВАРНОСТ: Полетео први летећи аутомобил, ТРАНСФОРМИШЕ се, па спуста на пут! (ВИДЕО)

Погледајте како летећи аутомобил полеће са аеродрома, буде авион, а онда наставља вожњу као аутомобил

1625118462_leteci_automobil_foto_yt_0.jpg
Oglas

Деценијама нам се обец́авају летец́и аутомобили, али коначно се чини да је научна фантастика постала стварност.

Први лет трајао 35 минута

Ове недеље је прототип летец́ег аутомобила завршио 35-минутни лет између два аеродрома, слетео, затим се трансформисао и одвезао се низ пут. Развио га је Клејн Вижн, а "летећи аутомобил" користи БМW-ов мотор и ради на уобичајеном бензинском гориву.

Има уска крила која се склапају и увлаче у аутомобил када дође време за вожњу по путевима. Овонедељни лет, који је одржан између аеродрома у Нитри и Братиславе у Словачкој, обавио је креатор "летећег аутомобила" професор Стефан Клајн.

- Овај лет започиње нову еру двоструких транспортних возила. Отвара нову категорију превоза и врац́а слободу првобитно приписану појединачним аутомобилима - рекао је професор Клајн након завршетка лета.

Антон Зајац, суоснивач компаније Клајн Вижн, додао је: "Летећи аутомобил више није само доказ концепта; летец́и на 2.500 метара висине брзином од 170 км/х, претворио је научну фантастику у стварност."

Аутомобил је способан да превози две особе које теже укупно до 200 кг и до сада је остварио 40 сати лета. Према компанији Клајн Вижн, прототипу "АирЦар-а" требало је две године да се развије, а производња је коштала мање од два милиона евра - отприлике 1,7 милиона фунти.

Трансформише се из авиона у аутомобил

Потребно је нешто мање од три минута да се трансформишете из авиона у аутомобил.

- Аутоматизовани прелазак са путничког на летеће возило и обрнуто, избацивање-увлачење крила и репа није само резултат пионирског ентузијазма, иновативног духа и храбрости; резултат је одличног инжењерског и професионалног знања - рекао је др Бранко Сарх, виши технички сарадник у компанији Боинг. Наравно, пре него што видите "АирЦарс" у салонима широм света, возило ц́е морати да прође све врсте тестирања и сертификата.

И, наравно, свако ко га добије морац́е да има пилотску и возачку дозволу. Ипак, то је узбудљива перспектива.

Др Стефан Рајт, старији истраживач у области авионике и летелица са Универзитета западне Енглеске рекао је за ББЦ: "Морам да признам да ово изгледа заиста кул - али имам стотину питања о сертификатима."

- Свако може да направи авион, али трик је у томе да се направи онај који лети, лети и лети више од милион сати, са особом за воланом, без инцидента. Једва чекам да видим папир који каже да је ово сигурно за летење и за продају.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas