Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОТКРИЋА

Неки спавачи у сну могу да уче и решавају проблеме, а тако ће се лечити ментална обољења

Замислите да спавате и сањате, а истовремено ваш мозак прерађује информације из околине.

1618905096_Depositphotos_156634494_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

На тај начин, теоретски, могли бисмо и да учимо у сну и још много тога. Научници са Нортвестерн универзитета у Илиноису, САД, открили су нешто што води ка томе - да људи који су у стању спавања и сањања имају способност комуникације са "будним" светом, укључујући извршавање једноставних упутстава, одговарање на питања, па чак и решавање основних математичких проблема.

Прочитајте још: Тито је знао, а видовњакиња најавила: ЗЛАТНА ВОДА у Змајеву открива Атилин гроб

Задаци спавача
Праћени путем електро енцефалограма (ЕЕГ), учесници су током спавања добијали различите стимулансе (вокалне знакове, трепћућа светала и физички контакт). Затим су замољени да одговоре на једноставне задатке и упите, укључујући решавање основних математичких једначина, бројање броја блицева које су видели, одговарање на једноставна питања са "да" или "не", или да реагују на додир.

Феномен називају "интерактивним сањањем", а јавља се током РЕМ фазе. Истраживачи су сарађивали са 36 добровољаца у четири различите лабораторије, да би креирали експерименте са сном на основу својих теорија, а неки од учесника имали су различите поремећаје сна, попут нарколепсије.

Многи сањачи користе радну меморију

- Открили смо да појединци у РЕМ сну могу да комуницирају са експериментатором и укључе се у комуникацију у реалном времену. Такође смо показали да су сањачи способни да схвате питања, укључе се у операције радне меморије и да дају одговоре - рекао је психолог Кен Палер.

Прочитајте још: Највећа комунистичка ТАЈНА: Ко је убио 4.000 Срба и 12 Немаца и зашто је Мустафа Голубић виђен у Смедереву?

Спавачи су на питања и задатке одговарали унапред одређеним покретима мишица ока или лица, а резултати су показали да је постојао бар један тачан одговор на упит у 47 процената од 57 сесија у којима би учесник потврдио да је био у стању сањања.

Лечење менталних проблема
Резултати истраживања објављени су у научном часопису "Курент биолоџи", а експерименти су упоређени са покушајима комуникације са астронаутима у свемиру. Поред објашњења шта се дешава током РЕМ фазе, ово истраживање би могло бити корисно и за обуку појединаца да користе снове за постизање одређених животних циљева, али и лечење одређених проблема менталног здравља.
Успешни спавачи су се будили спремни да препричају сан!

Појединци који су дали тачне одговоре обично су се будили у намери да "известе" о својим сновима. У овом тренутку, неки су рекли да се сећају да су подражаје примали као да долазе изван сна - као што је глас без тела, на пример, док су неки рекли да су подражаје доживљавали као део самог сна - рецимо, као да слушају радио - у сну.

Прочитајте још: Победио је најкрволочнију војску и потписао први мировни споразум на свету, а онда владао још 42 године!

"Ова поновљена запажања интерактивног сањања, која су документовале четири независне лабораторијске групе, показују да се феноменолошке и когнитивне карактеристике сањања могу испитивати у реалном времену", наводи тим у свом извештају.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas