· · Коментари: 1
МИСТЕРИЈЕ

Овде се пред КОСОВСКИ БОЈ причестио ЦАР ЛАЗАР и тог тренутка се десило ЧУДО које траје до ДАНАС (ФОТО)

После погибије јунака шљиве су се тужно увиле и престале да рађају.

1595917276_lazarMica.jpg
У стару шљиву су изрезбарени ликови цара Лазара и царице Милице Фото: А. М.

До цркве Лазарице се стиже стазом дугачком око три километара. Може и колима, али кажу да прави верници увек пешаче.

Прочитајте још: По наређењу тајних сила ЦАР је ЖРТВОВАН: Црква тврди да су РОМАНОВИ убијени на РИТУАЛАН НАЧИН

Црква Лазарица је јединствена, не само по томе што је ово једина брвнара у сливу реке Топлице већ и зато што у порти, око ње, расту посебне шљиве.

Улаз у цркву
Ово је једина црква брвнара у Топличком крају.

Званичан назив је „Храм Светог Васкресења Лазара“ и налази се у долини Проломске реке на висини од 640 метара. Саградили су је досељеници са планине Голије око 1890. године, али на месту, односно темељима старијег храма. Досељеници су ову, нову изградили у стилу какве су цркве у њиховом крају.

Према народном веровању у овој цркви су се, на путу ка Косову пољу, причестили ратници српске војске из ових крајева. Они су се овде окупили како би наставили пут ка југу и срели са царем Лазаром пре него што су пошли у Косовску битку. Због тога је црква и посвећена цару Лазару и сви је зову Лазарица.

Увијена шљива

Прочитајте још: ПРЕ АМЕРА! На Месец је прва стигла ЋИРИЛИЦА, а да ли сте знали да је има и на ВЕНЕРИ

Међутим, највећа занимљивост је што се око цркве Лазарице налазе "Увијене шљиве". Наиме, у порти  цркве се налази шест увијених стабала шљива старе српске сорте.

Косовски јунаци су се причестили и шест пута обишли цркву молежи се за победу.

Легенда каже да су војници после причешћа шест пута обишли цркву молећи се за победу на Косову. Ратници су отишли у бој и после неколико дана након Видовдана, када је постало јасно да су сви страдали, шљиве су у дворишту почеле да се увијају у смеру у ком су војници обилазили цркву.

Народ доноси поклоне и завете Фото: А. М.

- Народ ове шљиве назива "жалоснице", јер се тужно увијају и никада нису дале плод - каже Марко Гашић, маркетинг менаџер из Пролом Бање.

Прочитајте још: ОТКРИВАМО! Слободан Милошевић спасио ЦРКВУ У РУСИЈИ, због тога они данас пишу Уједињеним нацијама

Занимљиво је да када су та стара стабла нестала наставила су да ничу млада и сваки пут су била увијена. Још једна мистерија је што у порти цркве увек расте шест стабала шљива. Народ је доносио и садио нове шљиве, али нису се примале!

Шљиве жалоснице никада нису рађале.

Црква Лазарица је обновљена и лепо уређена. Окружена је зеленилом, клупама, тоалетима и сувенирница, па не чуди што је права атракција за посетиоце Пролом Бање.

Мост "тајних жеља"

Прочитајте још: ЦЕО СВЕТ зна за фреску Белог анђела због ЈЕДНОГ ДЕТАЉА, а по њему је настала и МОНА ЛИЗА

На путу ка Лазарици наилази се на Мост љубави и са леве стране се одваја стаза за Соко водопад.

Водопад је висок шест метара и налази се на висини од 666 метара.

- Овај водопад је висок шест метара, а налази се на надморској висини од 666 метара - каже Марко.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.