Oglas
· · Komentari: 1
MISTERIJE

Ovde se pred KOSOVSKI BOJ pričestio CAR LAZAR i tog trenutka se desilo ČUDO koje traje do DANAS (FOTO)

Posle pogibije junaka šljive su se tužno uvile i prestale da rađaju.

1595917276_lazarMica.jpg
U staru šljivu su izrezbareni likovi cara Lazara i carice Milice Foto: A. M.
Oglas

Do crkve Lazarice se stiže stazom dugačkom oko tri kilometara. Može i kolima, ali kažu da pravi vernici uvek pešače.

Pročitajte još: Po naređenju tajnih sila CAR je ŽRTVOVAN: Crkva tvrdi da su ROMANOVI ubijeni na RITUALAN NAČIN

Crkva Lazarica je jedinstvena, ne samo po tome što je ovo jedina brvnara u slivu reke Toplice već i zato što u porti, oko nje, rastu posebne šljive.

Ulaz u crkvu
Ovo je jedina crkva brvnara u Topličkom kraju.

Zvaničan naziv je „Hram Svetog Vaskresenja Lazara“ i nalazi se u dolini Prolomske reke na visini od 640 metara. Sagradili su je doseljenici sa planine Golije oko 1890. godine, ali na mestu, odnosno temeljima starijeg hrama. Doseljenici su ovu, novu izgradili u stilu kakve su crkve u njihovom kraju.

Prema narodnom verovanju u ovoj crkvi su se, na putu ka Kosovu polju, pričestili ratnici srpske vojske iz ovih krajeva. Oni su se ovde okupili kako bi nastavili put ka jugu i sreli sa carem Lazarom pre nego što su pošli u Kosovsku bitku. Zbog toga je crkva i posvećena caru Lazaru i svi je zovu Lazarica.

Uvijena šljiva

Pročitajte još: PRE AMERA! Na Mesec je prva stigla ĆIRILICA, a da li ste znali da je ima i na VENERI

Međutim, najveća zanimljivost je što se oko crkve Lazarice nalaze "Uvijene šljive". Naime, u porti  crkve se nalazi šest uvijenih stabala šljiva stare srpske sorte.

Kosovski junaci su se pričestili i šest puta obišli crkvu moleži se za pobedu.

Legenda kaže da su vojnici posle pričešća šest puta obišli crkvu moleći se za pobedu na Kosovu. Ratnici su otišli u boj i posle nekoliko dana nakon Vidovdana, kada je postalo jasno da su svi stradali, šljive su u dvorištu počele da se uvijaju u smeru u kom su vojnici obilazili crkvu.

Narod donosi poklone i zavete Foto: A. M.

- Narod ove šljive naziva "žalosnice", jer se tužno uvijaju i nikada nisu dale plod - kaže Marko Gašić, marketing menadžer iz Prolom Banje.

Pročitajte još: OTKRIVAMO! Slobodan Milošević spasio CRKVU U RUSIJI, zbog toga oni danas pišu Ujedinjenim nacijama

Zanimljivo je da kada su ta stara stabla nestala nastavila su da niču mlada i svaki put su bila uvijena. Još jedna misterija je što u porti crkve uvek raste šest stabala šljiva. Narod je donosio i sadio nove šljive, ali nisu se primale!

Šljive žalosnice nikada nisu rađale.

Crkva Lazarica je obnovljena i lepo uređena. Okružena je zelenilom, klupama, toaletima i suvenirnica, pa ne čudi što je prava atrakcija za posetioce Prolom Banje.

Most "tajnih želja"

Pročitajte još: CEO SVET zna za fresku Belog anđela zbog JEDNOG DETALJA, a po njemu je nastala i MONA LIZA

Na putu ka Lazarici nailazi se na Most ljubavi i sa leve strane se odvaja staza za Soko vodopad.

Vodopad je visok šest metara i nalazi se na visini od 666 metara.

- Ovaj vodopad je visok šest metara, a nalazi se na nadmorskoj visini od 666 metara - kaže Marko.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas