Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

ЦЕО СВЕТ зна за фреску Белог анђела због ЈЕДНОГ ДЕТАЉА, а по њему је настала и МОНА ЛИЗА

Први сателитски пренос између Европе и САД догодио се 1962. године, а на њему је био...

1594109052_get_thumbs_on_fly.jpg
Фото: архива Новости
Oglas

Први сателитски пренос видео сигнала преко сателита "Телстар" 1962. између Европе и Северне Америке садржао је слику Белог анђела из Милешеве међу првим кадровима који су представљали поздрав Европљана  Американцима.

Фото: Youtube/ screenshot European Broadcasting Union

Прочитајте још: "Видео сам биће са дугачким прстима": Постоји ДОКАЗ који открива да ли сте имали везе са ВАНЗЕМАЉЦИМА (ВИДЕО)

Нешто касније, исти сигнал је био послат у свемир према могућим ванземаљским облицима живота. Бели анђео је одабран и за ову прилику јер је постао широм света препознат као симбол свеколиког мира.

Бели анђео је препознат као симбол мира.

Ова најпознатија српска фреска сматра се једном од најлепших радова европске уметности Средњег века, а према мишљењу Часлава Цолића, нашег најпознатијег рестауратора и кописта фресака, била је и инспирација Леонарду да Винчију да наслика Мона Лизу.

Фото: Youtube/ screenshot European Broadcasting Union
Да Винчи је копирао осмех Белог анђела!

- Наше средњовековно сликарство, углавном непознатих мајстора, претеча је ренесансе на Западу и настало је готово два века раније - рекао је Цолић нашем дописнику Витомиру Ћирићу из Пирота.

Свет нас по томе познаје, диви се делима насталим од 11. до 13. века, која се изучавају на свим светски познатим академијама.

- Историчари уметности из западноевропских земаља отворено ми признају да су њихова врхунска остварења инспирацију потражила и добила у нашем сликарству - рекао је Цолић.

Бели анђео на репу
Када је 1998. године "ЈАТ" планирао да поручи осам нових авиона "Ербас" је победио, јер је на реп летелице насликао Белог анђела!
Историчари уметности признају да је претеча Ренесансе српско сликарство.

Цолић је сигуран да је  Да Винчи боравио у Сопоћанима и Милешеви. Да Винчи је много путовао и копирао фигуре и фреске.

- Сигуран сам да је поглед нашег најзначајнијег и најлепшег дела "Белог анђела" "скинуо" за загонетни осмех Мона Лизе, а довољно је само пажљиво погледати једно и друго дело и уверити се у то - испричао је Цолић.

Ко је Бели анђео?
 На слици је приказан Анђео Господњи, обучен у бео хитон који седи на камену и мироносицама руком показује место Христовог васкрснућа, односно његов празан гроб. Део је композиције "Мироносице на Христовом гробу".
Бели анђео је био сакривен другом фреском!

У 16. веку је Бели анђео био "сакривен". Преко ње је насликана друга фреска па "Бели анђео" није могао да се види све до 20. века када је црква рестаурирана и горња слика уклоњена.

Прочитајте још: Деценијама су нас ПРИПРЕМАЛИ за КОРОНУ, а овај МУРАЛ је ДОКАЗ! (ФОТО)

Мештани краја у близини манастира Милешева, као и они који су долазили да је целивају верују да их је управо она заштитила већих разарања током ратних дешавања тако и 1999. године, али и раније.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas