За време поста, проналажење десерта који је истовремено богат укусом и једноставан за припрему може деловати као немогућа мисија.
Управо зато је посна баклава од само три главна састојка постала апсолутни феномен на друштвеним мрежама.
Заборавите на сате проведене у кухињи – овај рецепт доноси савршен спој традиције и модерне брзине.
Посна баклава која се топи у устима
Ова верзија омиљене посластице доказује да за врхунски ужитак није потребно компликовање. Тајна лежи у једноставности и квалитету основних намирница. Док традиционални рецепти захтевају вештину развијања кора, ова посна баклава користи готове коре, али триком у припреми постиже онај домаћи шмек за којим сви жудимо. Припрема траје свега 20 минута, док рерна обавља остатак посла.
Потребни састојци:
- Коре: 500 г танких кора за питу (бирајте оне наменске за баклаву).
- Ораси: 500 г млевених ораха (можете додати и мало сецканих за текстуру).
- Шећер: 800 г (за сируп, уз воду која се подразумева).
Напомена: Уље и вода су основне намирнице које сигурно већ имате.
Припрема корак по корак:
Укључите рерну на 200 степени. Док се рерна греје, припремите плех тако што ћете га благо науљити.
Ређајте коре у плех. Сваку другу кору поспите богатим слојем ораха. Немојте штедети, ораси су срце овог колача.
Када потрошите сав материјал, оштрим ножем исеците баклаву на коцке или ромбове пре печења. Ово је кључно како би се испекла равномерно. Прелијте врелим уљем (око 200мл) преко прореза. Пеците док не добије златну боју.
Док се пече, скувајте сируп од шећера и 800мл воде (кувајте 15 минута). Врућу баклаву прелијте прохлађеним сирупом.
(Крстарица)