Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДАНАС ЈЕ ДАН ТУРСКЕ БАКЛАВЕ: Права је прилика да угодите себи и укућанима и послужите овај специјалитет

Баклава, један од најпознатијих гастрономских драгуља Турске, сигурно је први избор туриста који желе да осете укус историје у једном залогају. Симбол богатог културног наслеђа спој је занатства и историје, па је тако, својим фантастичним укусом, баклава заслужила и свој дан који се данас обележава широм света. Ако сте размишљали чиме да засладите овај дан, искористите прилику и уживајте у споју танких кора, укусних филова и слатког шербета.

1700228015_shutterstock_579338206.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Извори указују да је баклава потекла из турске културе yуфка, развијајући се у свој савршени облик у кухињама османских палата. Први пут поменута у записима палате 1473. године, баклава се служила за прославе, гозбе и важне дане у историји. Заиста, баклава је достигла такав значај у палати да су до 18. века само кувари посебно обучени за припрему баклаве правили овај десерт. Вешти мајстори су наводно могли да развијају коре танке попут латица руже, правећи баклаву са скоро 100 слојева. Приликом важних догађаја, баклава је била послуживана војницима. Ова церемонија позната као Баклава Алај привлачила је пажњу јавности.

Баклава је једна од националних посластица у Турској и живописно илуструје богато културно наслеђе земље са својим безбројним варијантама. Док путујете Турском, можете пробати разне регионалне сорте баклаве. Баклава у региону Црног мора садржи лешнике, док су ораси омиљени фил за баклаву у Централној Анадолији. Бадеми се користе у обалном егејском региону, а семенке сусама у Једрену и Тракији. У југоисточној Анадолији баклава се припрема са фино измрвљеним пистаћима.

Град Газиантеп је познат по својој кулинарској традицији и налази се у УНЕСЦО мрежи креативних градова. Нарочито је чувена баклава из Газиантепа која је цењена широм света. Заправо, „Антеп Баклава-Газиантеп Баклава“ је добила статус заштићене географске ознаке од стране ЕУ. Часна традиција градске баклаве преноси се с генерације на генерацију, а шегрти уче од мајстора. Газиантеп баклава, која се разликује од осталих варијанти десерта по квалитету састојака и припреми, направљена је од 40-45 слојева танког фила и украшена познатим пистаћима из региона. Осим тога, тесто се пече у каменим пећима на храстовим дрвима.

Мајстори баклаве из Газиантепа верују да својим изгледом и укусом посластица треба да привуче пет чула. Док су састојци у баклави релативно једноставни, производња десерта захтева огромну вештину и пажњу на детаље. Добра баклава, кажу мајстори, мора прво да се адекватно скува и добро нарасте. Требало би да буде угодна за око, златно жуте боје. Требало би да буде лагана када је принесете уснама, да не буде тежак укус од превише сирупа и да има арому свежих пистаћа и прочишћеног путера. Када загризете парче баклаве, требало би да чујете шуштање танко разваљаног теста и наравно, треба да буде укусно. У Газиантепу, баклава је саставни део културе, са бројним продавницама и пекарама. Наравно, у граду постоји и музеј баклава који треба посетити.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas