· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Постоје 4 типа спавања: "ЛАВ" је раноранилац, "МЕДВЕДУ" је потребан поподневни сан, а ту су и "ДЕЛФИН" и "ВУК"!

Један стручњак је открио да је пре свега важан квалитет сна, а не квантитен, али и да постоје 4 типа спавања.

1618231789_woman-2197947_640.jpg
Фото: Пиxабаy

Оливија Арезоло, стучњак за спавање из Сиднеја, открила је неколико занимљивих савета за бољи сан, али и једну занимљиву чињеницу - није свима потребно осам сати сна, како се прича. 

Прочитајте још: Изграђена је највећа светска Исусова статуа (ВИДЕО)

Док је некима потребно и девет сати да би нормално функционисали током дана, има оних који се осећају добро и када спавају шест или седам сати, пише "Тхе Сун".

- Није свима потребан исти број сати, све зависи од навика, ритма и типова спавања којих је четири: "делфин", "лав", "медвед" и "вук". Лав је неко ко ће отићи рано на спавање, али ће се рано и пробудити, и потрбно му је мање сна за разлику од вука и медведа. Вук воли остати дуго будан и да спава до девет-десет сати, а медвед ће се пробудити без проблема већ у седам, али ће се брзо ухватити кафе како би се разбудио, а тек око десет сати долазе к себи, а већ око поднева осећају умор - каже она. 

Фактори
На дужину сапвања утичу и други фактори, па су ту и менструални циклус код жена, промена годишњих доба...
55% популације спада у групу "медведа"

- Задњи тип, делфин, нема никакву рутину када је у питању спавање - понекад спавају само два сата, понекад десет - рекла је Оливија.

Прочитајте још: Јури Гагарин је" ћебован" као издајица, а на данашњи дан је променио свет (ВИДЕО)

Оливија каже да у овоме велику улогу игра и генетика:

- Једна студија која је завршена недавно, показала је да они који имају мутацију гена ДЕЦ2 спавају у просеку 6 сати и 25 минута - што је око 2 сата мање од оних који немају тај ген и спавају 8 сата и 6 минута. Улогу има и менструални циклус, као и промене годишњих доба - већина се осећа уморније током зиме. Квалитет је битнији од квантитета када је у питању спавање - закључује Оливија и додаје да би током викенда требали да устајемо у исто време као и током недеља како бисмо одржали рутину.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.