Чувени "мац анд цхеесе" припрема се брзо и једноставно
Када у неком америчком филму чујете "мац анд цхеесе", вероватно ћете по дифолту помислити на сочни бургер са сиром. Али, нема много везе са пљескавицом "на спрат". Реч је о универзалном јелу које сви воле, а у Сједињене Државе је, кажу историчари, доспело још са првим колонистима. Њихово величанство макароне са сиром део су америчке традиције, отприлике као сендвичи са путером од кикирикија.
Ђаци их носе у школу у пластичним кутијама, служе се у ресторанима, али радо их праве и код куће јер су лаке за припрему. Но, то јело није омиљено само са оне стране Атлантика. Бивши роyал цхеф Дарен МекГрејди својевремено је испричао да је принц Хари био најсрећнији када би се на столу нашле управо - макароне са сиром. Обожавао их је од раног детињства.
Овај универзалан класик савршено је решење за све који немају много времена за кување, а потребан им је једноставан и брз оброк који ће их дуго држати ситим. Неко воли кремасти део, неко не може да одоли финој златној боји на хрскавој површини, неко преферира јело са додатком сланине или печурака јер причи дају посебан укус и шарм, и тако даље.
Кажу да је рецепт за макароне са сиром са сајта ГоодФоод - ненадмашан. Тајна је у једном састојку, сасвим једноставном и можда неочекиваном. У питању је багет. Мало француског шмека у оброку који се традиционално сматра америчким није на одмет, зар не? Уколико немате багет, можете користити било који хрскавији хлеб. Ево шта вам је све потребно:
Састојци за четири особе
- 50 г багета (или било ког хрскавог хлеба)
- 2 кашике путера
- 350 г тестенине
- 1 л млека
- 4 кашике брашна
- 1 чен белог лука
- 1 кашичица сенфа
- 250 г наренданог чедар сира
- 50 г пармезана
- со и бибер
Припрема
Важно је да изаберете врсту тестенине уз коју ће сос доћи до изражаја. Најбоља је кратка, ребраста у облику цеви, фусили, ригатони, пене или шкољкице. Прво скувајте тестенину, али два минута краће од предлога на упутству с паковања.
Загрејте рерну на 180 до 200°Ц. Исецкајте багет на ситне комаде (по могућству у форми крутона) и поређајте их на плех. Премажите их са мало уља или путера, па пеците шест минута док не постану хрскави.
Отопите путер у шерпи са сецканим белим луком и сенфом. Кувајте један минут пре него што умешате брашно. Смесу потом кувајте још један минут, уз стално мешање, па постепено додајте млеко. Кувајте све то пет минута, док се не згусне. Склоните са ватре и додајте чедар и половину пармезана.
Потом додајте тестенину и зачините сољу и бибером, по жељи. Лагано мешајте, да се не оштети облик. Сипајте смесу у велику посуду за печење, коју сте претходно премазали маслацем или уљем. Поспите хлебом и преосталим пармезаном. Пеците 20 минута, док врх не постане хрскав и не добије лепу боју злата.
Кад макароне са сиром извадите из рерне, оставите их да се мало охладе, и послужите. Пријатно!
(Блиц жена)
БОНУС ВИДЕО: