Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КАФА

Прво што ујутру пијете је КАФА? Ево шта се догађа у телу следећих шест сати

Шољица кафе нам, осим разбуђивања, пружа мир и опуштање.

1600780076_Depositphotos_150130662_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Како би имали што више енергије током дана и што пре се разбудили, многи људи одмах након буђења посегну за кафом. Уз то што повећава концентрацију и даје снагу за обавезе током дана, овај мали ритуал већина воли да искористи за опуштање и размишљање у тишини.

Одавно је познато да доза кофеина коју унесемо том навиком повећава ниво адреналина, а самим тим повећан је и број откуцаја срца и крв брже струји кроз тело. Истовремено, спречава да се допамин поновно апсорбира у систем, па тако он остаје дуже у мозгу. То је главни разлог зашто се осећате тако позитивно и срећно. 

Мирисна кафа Фото: Депозит

Ипак, након те среће и позитиве наступа жеља и потреба за још кофеина, а ево како се тело понаша у првих шест сати од јутарње шољице кафе.

Прочитајте још: Да ли је ЗДРАВО пити КАФУ која је стара НЕКОЛИКО САТИ

У првих десет минута откако сте попили јутарњи напитак, кофеин је ушао у крвоток и почео да се шири по целом телу. Крвни притисак се повисио као и број откуцаја срца. Почињете лагано осећати енергију.

Крвни притисак се повисио, подиже се енергија.

Након отприлике 20 минута, кофеин се везао на аденозинске рецепторе и тако отклонио умор, односно разбудио вас. Имате осећај да сте спремни за све обавезе које вас чекају. Такође, како се ниво допамина повећава и задржава у мозгу, потребна концентрација за посао или факултет расте.

Прочитајте још: Ове ЈУТАРЊЕ РУТИНЕ могу да замене КАФУ: Осећаћете се лепше

Фото: Депозит

У првих пола сата откако сте узели дозу кофеина, надбубрежне жлезде почињу да стварају више хормона. У том процесу шире се зенице, па тако и вид постаје оштрији. У овом тренутку имате највише енергије, најбољу концентрацију и осећате се јако позитивно.

Стварају се хормони, шире зенице, осећате енергију и концентрацију!

Већ 10 минута након тога тело почиње да производи више серотонина, што побољшава рад неурона унутар ваше кичмене мождине – то доводи до побољшане координације и снаге мишића. Ако имате прилику и ваше дневне обавезе још нису дошле на ред, ово време било би идеално искористити за тренинг.

Прочитајте још: Да ли знате када је ПРАВО време за ПРВУ ЈУТАРЊУ КАФУ?

Пуна четири сата од прве кафе убрзава се метаболизам, због чега енергију брже сагоревате. Ваше тело током тог периода почиње да разграђује складиштене масти.

Како преноси БигТхинк, шест сати након тога кафа је прошла кроз организам, отприлике половина кофеина је изашла и можете почети осећати потребу за новом шољицом овог напитка.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas