Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОДЛУКА

Психотерапеут Ђукановић каже: Прст на чело и реците шта сте научили у овој години?

Ова 2020. година је џиновском гумицом темељно брисала већину наших одлука, не дајући нам могућност чак ни да покушамо да их остваримо.

1608986226_Depositphotos_129210748_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Међутим, колико год нам је вирус корона помрсио планове на свим важним животним пољима, натерао нас је и да добро размислимо о свему. У жељи да откријемо чему нас је све научила година на измаку, поразговарали смо са Данком Ђукановић, психотерапеутом:

Свако за себе може да извуче много лекција. Ове године су се мењали стереотипи о одласку код психотерапеута, а као разултат имамо све већи број људи који тражи психолошку подршку

Прочитајте још: Волело се двоје младих, а онда су скочили у Моравицу! Ево приче

- Као друштво отуђили смо се и то не само од комшија и колега с посла, већ и од чланова породице, зато је важно и да сарађујемо. Од почетка пандемије, нисмо могли без комшија, чланова породице, подршке и солидарности чак и непознатих људи, волонтера. Научили смо и да боље постављамо приоритете. Ово је била година преиспитивања и постављања другачијих приоритета - каже Ђукановић..

Шта смо научили?
Ништа се не подразумева. Година нас је научила да природу не ценимо довољно.
Предности 2020. године су многобројне, ево неких...

Ова година је донела и многе предности - повезали смо се са члановима породице, комшијама, кућним љубимцима, научили смо да ускладимо породицу и рад од куће. Многи су, некада својом вољом, некада услед околности, резимирали смо свој живот и направили план за даље. Развили смо резилијентност, односно отпорност на стрес...

Импулсивност, љутња, бес, нервозна црева...

Који су се симптоми психичке кризе појавили?

- То су: претерана забринутост за здравље, посао, породицу, депресивно расположење, импулисвност, анксиозност, панични напади, агресивно понашање, доживљај високог нивоа стреса, љутња или бес, разне психосоматске тегобе попут главобоље, бола у желуцу, нервозних црева... - објашњава Ђукановић.

Прочитајте још: У овој земљи се ниједан СРБИН није заразио! Без визе и таксе, Срби ви сте код нас УВЕК добродошли!

Да ли ћемо, када све ово прође, задржати нека нова начела и погледе на живот?

- Уколико свесно желимо да променимо поглед на живот и усвојимо нека нова начела, у томе нам може помоћи и следећа вежба. За почетак, можете да се усмерите на само један пример, а касније можете да проширите списак на више различитих - истиче Ђукановићева.

Размислите о следећем:

  • Навика коју сте развили током године и коју и даље желите да подстичете код себе. 
  • Чудо, колико год мало, а које вам се десило ове године.
  • Емоција коју желите више да осећате?
  • Како то можете да остварите?
  • Лекција коју сте научили из искуства.
  • Одлука коју сте донели, а која вам је била веома значајна.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas