Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОТКРИВАМО

ОТКРИВАМО - ОДЛУКА ПАДА ДО МАРТА: Српски туристи ће на лето 2021. моћи у Грчку по "кипарском моделу"

До марта би требало да се зна да ли ће Грчка ове године дозволити српским туристима да летују на Егеју.

1610198103_thassos.jpg
Oglas

Више од 50 милиона евра наших туриста, који су у "фрст миниту" уплатили одмор за прошлу годину, блокирано је у Грчкој. Агенције су овај новац уплатиле власницима хотела и осталим партнерима. Шта ће бити са парама ако се Грчка ни ове године не отвори за српске туристе?

Прочитајте још: Највећи број наших туриста протекле године летовао је у ОВОЈ ЗЕМЉИ, а 2021. се спрема СПЕКТАКЛ (ВИДЕО)

Већ годину дана српски туристи не могу да путују у Грчку, а ова земља је поново продужила забрану путовања нашим људима у њихову земљу, што не важи за остале из окружења. Српски туристи су оправдано у страху да ће забрана важити и за предстојеће лето. 

- Проблем мора да се реши и ситуација мора да буде "чиста" најкасније до почетка марта и због тога смо започели преговоре - каже Александар Сеничић, директор Удружења туристичких агенција Србије.

Грчке плаже су 2020. године биле пусте Фото: Пиксабеј

Новац наших грађана је блокиран у Грчкој, а пошто ова туристичка земља 2020. године практично није имала сезону, ЈУТА тражи од Владе Србије да помогне у решењу проблема.

Британци "оманули"
Прошле године је Грчка била отворена са Британце, али је у ову земљу дошло њих само 700.000. По сезони Грчку посети више српских гостију.

Прочитајте још: На овом острву нема вируса корона, а нуде занимљиве послове (ФОТО)

- Ми смо стално у контакту са Министарством туризма и Туристичком организацијом Грчке, али овај проблем мора да се реши на вишем нивоу, јер реч је о новцу српских грађана - истиче Сеничић.

Грчка влада је дозволила својим агенцијама и хотелијерима да блокирају туђа средства до јануара 2022. године, али ако овог лета не буду радиле наше агенције и водиле туристе на Егеј - није реално очекивати да ће новац људима бити враћен.

А, вакцина?
Вакцина се за сада не спомиње, али када почне масовна вакцинација сертификат ће бити главни услов за путовања.

О томе у каквом су стању грчки хотелијери прочитајте ОВДЕ

- Проблем мора да буде решен билатералним споразумом наше две земље, а ми нудимо "кипарски протокол" - објашњава Сеничић.

Прочитајте још: Волело се двоје младих, а онда су скочили у Моравицу! Ево приче

Сеничић каже да ситуација мора да буде чиста до пролећа Фото: Архива Новости

Шта је "кипарски протокол"?

Кипар је земље поделио у четири категорије у зависности од епидемиолошког стања. Туристи који долазе из "црвене зоне" морају да имају ПЦР тест и путним осигурање, а могу да их тестирају поново на граници и, ако су позитивни, Кипар им обезбеђује повратак кући.  Туристи из "жуте зоне" морају да имају осигурање и ПЦР тест. "Сива зона" подразумева само насумично тестирање на граници. Туристи из "зелене зоне" треба само да имају ковид осигурање.

Прочитајте још: Није шминка, нису штикле! Ево који кућни УРЕЂАЈ је ЕМАНЦИПОВАО ЖЕНЕ

Брзи тест на граници
Јутин предлог је да се на граници ради брзи тест који у Грчкој кошта 30 евра, што је јефтиније него у Србији. Биће гужве на граници, али и то је неко решење

Министарска туризма Татјана Матић је већ обавила разговоре са Грцима и тражила јје да се пре сезоне унапред тачно утврде услови под којим држављани Србије могу да путују у Грчку. Иначе, грађани Грчке све време могу да долазе у Србију без ограничења.

- Кипарски протокол је најбољи, али тамо се стиже само авионом, а ми сада правимо модалитет и за туристе који ће у Грчку ићи колима или аутобусом- истиче Сеничић.

Исти такав протокол билатерално ће се потписати и са Бугарском и Црном Гором, како не би чекали отварање граница до 1. септембра као што се догодило 2020. године.

Прочитајте још: У овој земљи се ниједан СРБИН није заразио! Без визе и таксе, Срби ви сте код нас УВЕК добродошли!

У Грчкој је блокирано 50 милиона евра наших грађана, али није занемарљив ни новац који је остао у Италији и Шпанији.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas