Oglas
· · Komentari: 0
OTKRIVAMO

OTKRIVAMO - ODLUKA PADA DO MARTA: Srpski turisti će na leto 2021. moći u Grčku po "kiparskom modelu"

Do marta bi trebalo da se zna da li će Grčka ove godine dozvoliti srpskim turistima da letuju na Egeju.

1610198103_thassos.jpg
Oglas

Više od 50 miliona evra naših turista, koji su u "frst minitu" uplatili odmor za prošlu godinu, blokirano je u Grčkoj. Agencije su ovaj novac uplatile vlasnicima hotela i ostalim partnerima. Šta će biti sa parama ako se Grčka ni ove godine ne otvori za srpske turiste?

Pročitajte još: Najveći broj naših turista protekle godine letovao je u OVOJ ZEMLJI, a 2021. se sprema SPEKTAKL (VIDEO)

Već godinu dana srpski turisti ne mogu da putuju u Grčku, a ova zemlja je ponovo produžila zabranu putovanja našim ljudima u njihovu zemlju, što ne važi za ostale iz okruženja. Srpski turisti su opravdano u strahu da će zabrana važiti i za predstojeće leto. 

- Problem mora da se reši i situacija mora da bude "čista" najkasnije do početka marta i zbog toga smo započeli pregovore - kaže Aleksandar Seničić, direktor Udruženja turističkih agencija Srbije.

Grčke plaže su 2020. godine bile puste Foto: Piksabej

Novac naših građana je blokiran u Grčkoj, a pošto ova turistička zemlja 2020. godine praktično nije imala sezonu, JUTA traži od Vlade Srbije da pomogne u rešenju problema.

Britanci "omanuli"
Prošle godine je Grčka bila otvorena sa Britance, ali je u ovu zemlju došlo njih samo 700.000. Po sezoni Grčku poseti više srpskih gostiju.

Pročitajte još: Na ovom ostrvu nema virusa korona, a nude zanimljive poslove (FOTO)

- Mi smo stalno u kontaktu sa Ministarstvom turizma i Turističkom organizacijom Grčke, ali ovaj problem mora da se reši na višem nivou, jer reč je o novcu srpskih građana - ističe Seničić.

Grčka vlada je dozvolila svojim agencijama i hotelijerima da blokiraju tuđa sredstva do januara 2022. godine, ali ako ovog leta ne budu radile naše agencije i vodile turiste na Egej - nije realno očekivati da će novac ljudima biti vraćen.

A, vakcina?
Vakcina se za sada ne spominje, ali kada počne masovna vakcinacija sertifikat će biti glavni uslov za putovanja.

O tome u kakvom su stanju grčki hotelijeri pročitajte OVDE

- Problem mora da bude rešen bilateralnim sporazumom naše dve zemlje, a mi nudimo "kiparski protokol" - objašnjava Seničić.

Pročitajte još: Volelo se dvoje mladih, a onda su skočili u Moravicu! Evo priče

Seničić kaže da situacija mora da bude čista do proleća Foto: Arhiva Novosti

Šta je "kiparski protokol"?

Kipar je zemlje podelio u četiri kategorije u zavisnosti od epidemiološkog stanja. Turisti koji dolaze iz "crvene zone" moraju da imaju PCR test i putnim osiguranje, a mogu da ih testiraju ponovo na granici i, ako su pozitivni, Kipar im obezbeđuje povratak kući.  Turisti iz "žute zone" moraju da imaju osiguranje i PCR test. "Siva zona" podrazumeva samo nasumično testiranje na granici. Turisti iz "zelene zone" treba samo da imaju kovid osiguranje.

Pročitajte još: Nije šminka, nisu štikle! Evo koji kućni UREĐAJ je EMANCIPOVAO ŽENE

Brzi test na granici
Jutin predlog je da se na granici radi brzi test koji u Grčkoj košta 30 evra, što je jeftinije nego u Srbiji. Biće gužve na granici, ali i to je neko rešenje

Ministarska turizma Tatjana Matić je već obavila razgovore sa Grcima i tražila jje da se pre sezone unapred tačno utvrde uslovi pod kojim državljani Srbije mogu da putuju u Grčku. Inače, građani Grčke sve vreme mogu da dolaze u Srbiju bez ograničenja.

- Kiparski protokol je najbolji, ali tamo se stiže samo avionom, a mi sada pravimo modalitet i za turiste koji će u Grčku ići kolima ili autobusom- ističe Seničić.

Isti takav protokol bilateralno će se potpisati i sa Bugarskom i Crnom Gorom, kako ne bi čekali otvaranje granica do 1. septembra kao što se dogodilo 2020. godine.

Pročitajte još: U ovoj zemlji se nijedan SRBIN nije zarazio! Bez vize i takse, Srbi vi ste kod nas UVEK dobrodošli!

U Grčkoj je blokirano 50 miliona evra naših građana, ali nije zanemarljiv ni novac koji je ostao u Italiji i Španiji.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas