Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОМУНИКАЦИЈА МАЈКЕ И ДЕТЕТА

У свим језицима света боја звука у мамином говору је иста

Једна студија о матерњем језику и начину на који га бебе усвајају открила је да мајке имају потпуно посебну боју звука када разговарају са својим бебама.

1617970967_Depositphotos_39217927_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Резултати студије су изненадили и тим који је радио на овом пројекту. Наиме, они су закључили да звук има посебну фреквенцију, која је јединствена свим мамама. Без обзира на језик којим говоре.

Професор са универзитета Принстон, навео је да се боја звука, што представља његову јединствену особину, користи приликом разликовања људи, животиња и инструмената.

Прочитајте још: Питате се зашто је ваша беба стално љута и шта погрешно радите? Можда проблем није у вама

Истраживачи су се фокусирали на фреквенцију звука коју родитељи користе, када се обраћају својој беби. 

Чак ни сами родитељи нису били свесни да је она различита у односу на ону коју користе у свакодневном говору.

Они су снимили мајке које су читале или разговарале са својим бебама. И исте те мајке, док су разговарале са одраслима. Након прикупљања снимака и њихове обраде, истраживачи су закључили да свака мајка поседује јединствени отисак звука (као отисак прста), који рачунар може да детектира након само једне изговорене речи. Такође су закључили да су ови отисци звучно веома слични међусобно. Без обзира на то којим језиком мајка говори. 

У истраживање је било укључено девет мајки, са девет различитих говорних подручја. Мандарински, мађарски, француски, немачки, пољски, руски, шпански, енглески и грчки чак ни не припадају истој групи језика.

Прочитајте још: Љубица Богетић саветује родитеље: Организујте се добро и брините о свом менталном здрављу

Али, оно што их повезује јесте врло мала фреквенцијска разлика звука, када се обраћају својим бебама. Иако машина користи алгоритам за енглески језик, била је у стању да примети промене у фреквенцији и на било којем другом језику.

Ово је доказ да је боја звука којом се мајке обраћају својим бебама јединствена за све језике.

У тој се фреквенцији највероватније крије корен учења говора код деце. Такође су закључили и да је мајке користе несвесно. 

Ту се вероватно и крије одговор на питање зашто је језик на ком проговоримо наш матерњи језик.

Прочитајте још: Деца која "висе" испред ТВ имају висок притисак и гојазна су, а када се томе додају ИГРИЦЕ...

Следећи корак овог истраживачког тима је да открије како боја звука помаже развијању центра за говор.

Полазећи од претпоставке да посебна боја звука помаже бебама да се лакше повежу са мамама, истраживачи ће у наредно истраживање укључити и очеве. Надају се да ће доћи до изненађујућих открића, зато што је питање развоја говора код деце малог узраста до сада био велика непознаница.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas