Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРЕВАРАНТИ

Перон је обећао да ће се НУКЛЕАРНА енергија куповати у флашама, а онда је УХАПСИО научника (ВИДЕО)

Аустријски научник Роналд Рихтер је убедио председника Хуана Перона да ће Аргентина постати највећа сила у коришћењу атомске енергије.

Oglas

Током Другог светског рата немачки научници, на челу са Валтером Герхалом и Кутром Дибнером истраживали су могућност индуковања термонуклеарних реакција у деутеријуму.

Рихтер је властима предложио нови приступ

У то доба Роналд Рихтер је у меморандуму немачким властима предложио индукцију нуклеарне фузије кроз ударне таласе честицама велике брзине избачене у висококомпримовану деутеријумску плазму која се налази у обичној уранијумској посуди.

Прочитајте још: Живела је САМА на острву 18 година, а у цивилизацији је УМРЛА за два месеца

Предлог није прихваћен, а и Немачка је капитулирала. Рихтер решио да покуша на другом крају планете, у Латинској Америци, а идеална је била Аргентина.

Хуан Перон, након што је изабран за председника 1946, спровео је "чишћење" универзитета, што је резултирало отпуштањем 1.000 професора. Стога је Удружење физичара Аргентине почело је да се организује као заједница, како би задржало везе између аргентинских научника који су радили на напретку индустрије.

Прочитаје још: Драга и Александар Обреновић сликали су се са својим УБИЦАМА годину пре смрти, а фотографија се и данас може видети (ФОТО)

Године 1946. председник Удружења, физичар Енрике Гавиола предложио је оснивање Националне комисије за научна истраживања. Гавиола се залагао за формирање тела које би истраживало мирнодопску употребу атомске енергије.

Купио је председника
Рихтер је стигао под именом доктор Педро Матијес, а председника је "купио" причом о фузионом уређају који ће производити неограничену енергију и учинити Аргентину научним лидером у свету.
Перон је примио 184 немачка научника.

Предлог је прихваћен и 1947. године позвани су неки немачки научници да дођу, а међу њима је био и Курт Танк, чувени ваздухопловни инжењер и конструктор који је срео Рихтера у Лондону и испричао му где иде. Немачки научници су са лажним пасошима стигли у Перу и 1948. године Перон их је топло примио. Отворен је погон за развој авиона у Кордоби, и 184 немачка научника и инжењера су се доселила у Аргентину.

Немачки научници су се одмах дистанцирали.

Гавиола је постао члан истраживачке групе, а немачки научници, међу којима Гвидо Бек, Валтер Зилман-Егберт и остарели Рихард Ганс брзо су схватили да нешто није у реду, и дистанцирали су се.

Прочитајте још: Мистерија Хртковаца БРУЈИ СРБИЈОМ: После ЗЛАТНЕ КАЦИЦЕ, лопови ПЉАЧКАЈУ римске виле под окриљем ноћи и траже БЛАГО (ФОТО)

Рихтер Фото: Youtube/ screenshot
archivodichiara

Рихтер је убрзо добио лабораторију у оквиру Танковог пројекта, али је почетком 1949. године пожар уништио део опреме. Роналд је тврдио да је то саботажа и захтевао је заштићенију локацију без шпијуна.

Поочео је "Пројекто Уемул" у подножју Анда.

Перон је нову локацију за експерименте поверио пуковнику и пријатељу Гонзалесу, који је одабрао локацију дубоко у земљи на језерском острву Уемул у подножју Анда. Тако је започет чувени "Пројекто Уемул" .

Перон као научник
Маја 1950, Перон је основао Националну комисију за атомску енергију чији је он био председник, а потпредседник је био Рихтер.
Створио је "термотрон"

Када је реактор завршен, Рихтер је приметио да не постоји начин да се приступи унутрашњости бетонског цилиндра ширине 12 метара, па је наредио рушење реактора. У међувремену, започео је експерименте у мањем реактору у Лабораторији 2.

Рихтер је 16. фебруара 1951. године објавио да је постигао фузију. Поновио је експеримент за чланове ЦНЕА, тврдећи су били сведоци прве термонуклеарне реакције на свету и да је створио нешто што је назвао "термотрон".

Прочитајте још: Раде Поповић, начелник Београдске криминалистичке полиције, добио је ЗАДАТАК: Ко је убио мултимилионерку Драгу Митрићевић?

Већ 23. фебруара један од техничара је изразио своју сумњу, а Рихтер је одбио да понови експеримент, и недељу дана касније наредио је демонтажу реактора. У међувремену, започети су планови на новој Лабораторији 1 са овим новим дизајном, али - под земљом. Направљена је 14 метара дубока рупа у тврдој стени.

Перон је објавио да ће се у флашама од млека
Перон Фото: Youtube Svreenshot AParchive

Перон је објавио медијима Рихтерове "резултате": термонуклеарне експерименте и најавио да ће се енергија куповати и продавати у контејнерима величине боце са млеком. Након тога Перон му је уручио државно признање.

Прочитајте још: Његов деда је рођен у 18. веку и био је 10. АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИК

У априлу је холандски принц Бернард посетио Перона и понудио техничку помоћ "Филипса". Договорена је посета научника Корнелиса Бакера (касније директора ЦЕРН-а), али Рихтер је одбио да покаже реактор.

Рихтер брка фантазију и стварност!

Уследила је расправа у Билтену атомских научника, а реакције америчких физичара биле су подсмешљиве. Едвард Телер је кратко рекао: "Читајући један ред човек мора помислити да је он геније. Читајући следећи ред, схвата да је луд." Најгори је био коментар Манфреда фон Ардена, немачког физичара који је радио у СССР, који је рекао да  је сарађивао са њим током рата и да је Рихтер бркао фантазију са стварношћу.

А пројекат Уемул? Перон је прихватио Гонзалесову оставку и заменио га својим помоћником.

Прочитајте још: Био је ОМИЉЕН СРПСКИ ВЛАДАР: Деспот Стефан је СПАВАО ОКОВАН и ноћу ШЕТАО по селу, а разлог се и данас ПРЕПРИЧАВА (ФОТО)

А Рихтер? Од 1952. до 1955. године био је у кућном притвору у Буенос Аиресу, са понудом Перона да му "олакша свако путовање које би могао да обави" - у преводу, да оде из земље. Након што је Перон свргнут у септембру 1955. године, нова влада ухапсила је Рихтера у ноћи 4. октобра 1955. Оптужен је за превару и кратко време провео у затвору. Тадашња процена била је да не пројекат потрошено 62,5 милиона песоса, односно око 15 милиона америчких долара. Умро је 1991.  године у Аргентини.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas