· · Коментари: 0
митови и чињенице

ПЕТ ФАЗА СНА: Ево шта се тачно догађа у току ноћи док СПАВАМО

Нормалан сан би требало да се састоји из пет различитих фаза

1655137928_bruce-mars-s8PTWCu5maQ-unsplash.jpg
Фото: Пиксабеј

Свака фаза је дефинисана електричним обрасцима који се јављају у мозгу. Лекари одређују ове фазе праћењем активности мозга, углавном користећи електроенцефалограм или ЕЕГ. Током нормалног спавања, проћи ћете кроз сваку фазу по реду, идући од прве до четврте фазе и последње фазе РЕМ, а затим се поново враћате до прве фазе. Потпуни циклус спавања (прогресија кроз једну пуну рунду фаза) трајаће око 90 до 110 минута.

Прочитајте још: ПУТ КА УСПЕХУ: 12 навика богатих људи које свако може да примени

Шта се дешава током 5 фаза спавања?

Прва фаза: У првој фази, ви лагано спавате, упадате и излазите из сна и лако се будите. Очи се крећу полако и ваши мишићи показују знаке успоравања активности. Неки људи осећају изненадне контракције мишића током ове фазе. То може довести до осећаја пада након тога.

Друга фаза: У другој фази, сви покрети очију престају. Мозак почиње да се опушта, што се види по успоравању можданих таласа. Током ове фазе може доћи до повремених експлозија брзе функције мозга, али генерално, све се успорава.

Трећа фаза: Следећа фаза је евидентна даљим успоравањем можданих таласа. Само ваше тело се ретко креће. Мождани таласи су у овом тренутку веома спори, тако спори да се називају делта таласима. Ово успоравање може бити испресецано малим, али брзим таласима. Трећа фаза је такође почетак дубоког сна.

Четврта фаза: У четвртој фази сна, мозак производи скоро само делта таласе, изузетно споре мождане таласе. Четврта фаза је такође део фазе дубоког сна. Овде је веома тешко некога пробудити из сна. Нема покрета очију и покрета мишића. Код деце, четврта фаза је такође најчешћа фаза мокрења у кревет, ноћних страхова или чак ходања у сну.

Пета фаза: Ствари се значајно мењају у РЕМ фази, петој фази сна. Ова фаза спавања је окарактерисана као фаза сна, али се у овом тренутку у телу дешава много више: РЕМ је фаза из снова и често се сматра најинтересантнијом. Овде се ваше дисање појачава, али је неправилно и плитко. Очи се брзо крећу, а мишићи удова су често парализовани на кратак временски период.

Једна јединствена чињеница о РЕМ-у је да се ваши мождани таласи повећавају, скоро на исти ниво као када сте будни. Ваш број откуцаја срца се повећава, као и крвни притисак. Током РЕМ сна, мушкарци могу имати ерекцију и сви доживљавају флуктуацију топлог и хладног, јер тело тешко регулише температуру.

Снови се дешавају током РЕМ сна. Ако се пробудите и сетите својих снова, то је зато што сте се пробудили током РЕМ периода. Док се ваше тело креће кроз 5 фаза сна, требало би да имате између три и пет РЕМ периода сваке ноћи. То може значити до пет периода сна.

Како ваше тело расте и мења количину РЕМ сна, особа се мења. На пример, бебе ће провести око 50 одсто свог времена у овој фази сна. Са друге стране, одрасли проводе 50 процената периода спавања у другој фази и само 20 процената у РЕМ-у. Како старите даље, количина РЕМ периода које добијате се смањује. Старији људи имају мање РЕМ сна него било који други.

Постоји много митова и чињеница о пет фаза. Требало би да знате за неке од њих:

  • РЕМ спавање није откривено све до 1953. године када је инсталирана нова механика која је лекарима омогућила да прате активност мозга. Пре тога, лекари су веровали да сви мождани таласи престају током спавања.
  • Недостатак РЕМ сна не доводи до лудила, у нешто у шта се веровало вековима. Не постоји корелација између то двоје.
  • Пацијенти који пате од клиничке депресије могу доживети извесно олакшање ако прођу без РЕМ спавања. Лекари нису пронашли корелацију зашто.
  • Лекари су недавно пронашли разлоге да верују да постоји веза са количином РЕМ сна коју добијате и колико лако можете научити или запамтити ствари.
  • Органи вашег тела и даље раде док спавате, али значајно смањују своје активности, у зависности од фазе у којој се налазите.
     

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.