Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

За срећнији и испуњенији живот: Осам навика у размишљању које морате променити

Ако заиста желите да живите срећнијим животом, морате променити начин на који размишљате

1684740173_shutterstock_1860471391.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сви смо се ми некад осећали заглављено у некој ситуацији и ништа нам није ишло од руке. Раскид са партнером, проблеми на послу, све се у неком тренутку дешавало истовремено као да се нека виша сила уротила против нас. Са друге стране, можда смо и били безвољни да предузмемо неку акцију да променимо што се мењати може, попут места становања или можда погледа на свет иако нам је све постало једнолично.

Стручњаци напомињу да свака промена лежи у нама и да једноставно угао гледања и предузимања одређених, малих активности могу учинити чуда. Ево чега се треба отарасити како бисте били срећнији и ментално здравији:

1) Одуговлачење

Сви нешто одуговлачимо. Често је то одбрамбени механизам како не бисмо преузели одговоност за оно што нас чека и што треба решити. Избегавање и одлагање може довести до стреса и ометати напредак. Најбоље је одредити приоритете у преузети оно што можемо поднети и постићи. Ако нешто сматрате сувишним једноставно пресецте и не губите време на то.

2) Негативан став према себи

Негативан говор може водити ка томе да одустанемо. То су често реченице попут "Не могу ја то", "Нико ме неће схватити озбиљно", "Претешко је". Самокритику би требало заменити позитивним афирмацијама и бодрењем себе како би дошло до заиста значајне промене. Када верујемо у себе све је лако оствариво. 

3) Угађање људима

Добро је помоћи и изаћи у сусрет другима али константно угађање без да се мисли на себе је врло штетно. Уместо што сте само фокусирани на друге и њихову срећу, радите оно што вас чини срећним. Своје потребе ставите испред свих јер угађање другима често резултира запостављењем свог благостања. Почните од постављања граница.

4) Поређење са другима

Ово је нешто најштетније за лично самопоштовање и самопоуздање. Сви имамо своје мане и врлине и поређење никада није било ни добр,о а нити меродавно јер ретко када имамо исте полазне тачке са другима са којима се поредимо, што је неопходно. Тежите личном развоју и цените своје успехе.

5) Перфекционизам

Тежња ка савршенству може да буде велика препрека за напредак тврде стручњаци. То је заиста тако, јер сваки неостварени циљ доживљавате као неуспех. Нико није савршен и савршенство не постоји. Уместо тога, треба прихватит мале несавршености које не можемо поправити и учити из грешака. 

6) Негативни односи

Лоши односи и токсични људи нас могу ометати у свакодневном функционисању. Зато је најбоље или избацити такве људе из живота или једноставно ограничити време које проводимо са њима. Бити у близини таквих људи који вам црпе енергију је заиста веома напорно и може ометати ваш лични раст. Зато је боље да се окружите људима који вас инспиришу. 

7) Живљење у прошлости

Жаљење за прошлим грешкама и гледање уназад спречиће вас да живите испуњени живот и да кренете напред. Најбољи начин да отпустите прошлост, како наводе стручњаци, је да практикујете опроштај. Отпустите све оно што не можете да мењате. Фокусирајте се на садашњост и на то како ће то утицати на будућност. 

8) Отпор променама

Ако заиста желите да мењате живот треба да прихватите промене и да их се не бојите. То треба посматрати као прилику за раст и развој. Свака промена захтева време и напоран рад и зато треба бити стрпљив и истрајан док мењате неке образце понашања и прихватате позитивне промене у свом животу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas