Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

12 једноставних корака до испуњенијег и срећнијег живота: Ове ствари почните да практикујете сваки дан

Срећа је ствар избора

1689066962_shutterstock_1916996198.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Радост рађа благостање у организму, а ако послушате ове савете психолога и ви ћете се осећати боље и уживаћете у животу

Утврђено је да природно веселе особе имају мање здравствених проблема. Они који исијавају радошћу и уживају у животу ређе пате од депресије и дуговећнији су, па би сигурно волели да се и ви међу њима нађете.

Иако неки сматрају да је то, посебно у овим тешким временима, готово немогућа мисија, верујте - сви можемо да обезбедимо своју дневну, али и животну дозу среће и уједно побољшамо здравље!

Истраживања су показала да је, у просеку, 50 одсто општег нивоа срец́е одређено генетиком.

Око 10 одсто зависи од околности, а чак 40 одсто може да буде под вашом контролом.

То значи да, иако не сматрате да сте рођени под срећном звездом, имате моћ да то и промените.

Без обзира на ваше тренутно стање, постоје начини да побољшате свој изглед, ментално и физичко здравље.

Ево неколико стратегија које треба да испробате:

Осмехујте се

Осмех чини људе срец́нијим, баш као што их мрштење чини љутим, просто их тера да се се осец́ају тужније.

Бићете мање под стресом, као особа привлачнији и себи и другима. И здравији.

Повежите се

Срец́у доносе и блиски односи са породицом и пријатељима. Они стварају емоционалну стимулацију; аутоматски подижу расположење, а изолација га уништава.

Повежите се и с другим људима

Волонтирање, рецимо, пружа и осец́ај сврхе. Сама намера и планирање да се чини добро за друге имају важне ефекте на ваше опште благостање. Ефекат је посебно јак код одраслих старијих од 70 година.

Дружите се са срец́ним људима

Срец́а је заразна! Добро расположење може да изазове ланчану реакцију, при чему ваши контакти постају срец́нији у вашој близини, а они, заузврат, помажу да се њихови контакти осец́ају радосније. Истраживачи су такође открили да се туга не шири тако снажно као срец́а.

Пронађите дете у себи

Ако сте већ у годинама, имате прилику да се вратите на активности које су вам пружале радост кад сте били дете или млада одрасла особа - хобије, игре, спорт, друга интересовања.

Уштедите време

Људи који троше новац на куповине које штеде време (преко интернета, на једном месту...) имају вец́е задовољство животом, а ефекат је сличан без обзира на приход особе.

Инвестирајте у себе

Идите чешће на матине у позоришту, концерт, уметничку изложбу, бесплатна предавања...

Особе са овим искуствима стварају срећније успомене и осећају дуготрајније задовољство. У поређењу са тим, куповина материјалних предмета често пружа само привремену срец́у.

Разбијте рутине

Чак и мале промене могу да имају велики утицај. Промена уобичајеног обрасца (нови програм вежбања сваких неколико недеља, гледање тв неким данима и музике другим, одлазак до посла, пријатеља, продавнице или апотеке другим путем) учиниће да се осећате активније, срец́није и здравије.

Промените начин одлучивања

Особе које стално разматрају више опција, имају и више могуц́ности за жаљење и бригу.

И срец́а и сваки аспект здравља захтевају сталну пажњу

Једноставна стратегија помаже да олакшате избор и заштитите срец́у и здравље: ако одлука не донеси значајне последице, ограничите време које себи дајете да бирате или бирајте између мањег броја опција. Сачувајте озбиљна разматрања за значајнија питања, али и тад покушајте да избегнете освртање уназад.

Будите захвални

Многе ствари узимате здраво за готово. То су кров над главом, породица која вас подржава, искрени комплимент, књига у којој уживате, лепо време... Мислите свакодневно о томе и покажите захвалност.

Окружите се зеленилом

Срећа и здравље се везују и са количином зелених површина око вас. Шетајте по парковима, баштама, обалама река кад год можете. Стварање сопственог зеленог простора има сличан ефекат.

Истраживања су показала да баштованство побољшава емоционално благостање на исти начин на који то раде активности попут вожње бицикла и ходања!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas