Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊЕ

Амерички научници слушају КАКО РАСТЕ ТРАВА и ево шта су открили

Минијатурни микрофони на стабљикама кукуруза открили.

1608042738_Depositphotos_4971102_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

У начелу, кад се за неког каже да "чује како расте трава", то обично значи да он има одличан слух и да понекад тако чује и неке ствари које уопште не постоје.

Али влати траве, а кукуруз заправо спада у траве, у ствари заиста "пуцкетају" док расту.

- Верујемо да раст биљке проузрокује милионе минијатурних ломова влакана, а ти ломови наводе биљку да их поправља - објашњава Даглас Кук са Универзитета Њујорк.

Прочитајте још: Необични разлози због којих плачемо

Амерички научници имали су веома добар разлог да поставе минијатурне микрофоне на стабљике кукуруза: желели су да боље разумеу процес раста како би нашли начин да спрече да ветар не поломи стабљике кукуруза. А таква олујна невремена у доба климатских промена све чешће уништавају делове засада у подручјима САД где се кукуруз традиционално узгаја.

Прочитајте још: Ово је ОМИЉЕНИ НАПИТАК многих људи, а ево где је започела ПРИЧА О КАФИ (ВИДЕО)

Кукуруз је тамо једна од најважнијих житарица од које се годишње убере око 350 милиона тона. Али због олуја се редовно губе огромне количине кукуруза. Управо тим микрофонима утврдили су да је стабилност стабљике наравно поремећена минијатурним ломовима у влакнима које онда можемо да слушамо, али да ти ломови једноставно не могу да се избегну, поготово у периоду када кукуруз брзо расте.

Прочитајте још: ЛАКО ЈЕ: За два минута, вратите себи ВЕРУ У ЖИВОТ

То је једноставно процес раста влати траве - и то би у суштини и нама могло да буде познато. И човек ће током вежбања и неуобичајених мишићних активности лако да осети бол у мишићима. Тај бол у људским мишићима заправо проузрокује лом мишићних микровлакана у саркомерама, а управо ти ломови доводе до раста "нових мишића".

Прочитајте још: ПСИХОЛОГ ЗА ПОТРОШАЧЕ и још 5 модних занимања будућности

Научници су тако установили шта једино може да помогне да ветар не полегне род: ми имамо кости, а код кукуруза је пресудно лишће које даје стабилност стабљици. Зато се тражи сорта кукуруза са снажнијим и тврђим лишћем које ће помоћи против олујних ветрова.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas