Oglas
· · Komentari: 0

Citat GRČKOG filozofa koji vam može promeniti život: Evo kako treba da se ponašate kada vas neko razbesni

Mudri citat kog treba da se setite kada vas neko naljuti

1695562974_Foto-Shuttertsock-Vikipedia.jpg
Foto: Shuttertsock, Vikipedia
Oglas

Jedna žena nije imala dobar odnos sa svojim timom na poslu. Kod mnogih svojih kolega primećivala je kako nemaju baš dobar odnos, sumnjičavo i iskosa je gledaju i nisu baš timski nastrojeni.

U sebi je mislila da je razlog to što su je sami šefovi favorizovali – njen rad je uvek bio hvaljen i predstavljen kao primer drugima. Stoga je sve jednostavno - pomislila je da joj ostatak tima zavidi. A onda je srela čoveka kome se poverila, a on joj je dao savet:

"Razlog nije u ovim ljudima, već u vama samima. Iz nekog razloga ste odlučili da im uopšte nije stalo do vas. Nije ih briga. Svaki od njih je zauzet sobom."

I objasnio joj je da svaka osoba ima svoj unutrašnji prostor, koji može da kontroliše po volji ako nauči. A ako nas neko nervira ili razbesni, to je samo zato što smo tu osobu sami pustili unutra, odnosno stvorili njegovu projekciju i sliku u našem prostoru.

Čineći to, mi sami toj osobu dajemo vlast nad nama. Ali čim je uklonimo sa ovog prostora, shvativši da se to sve dešava samo u našim glavama, on će prestati da utiče na nas.

Poslušala je savet ovog čoveka, počela pažljivo da posmatra sebe, svoje misli i um, i jasno je shvatila da je ona zaista uzrok svih njenih nevolja. Tim nije mario za nju - svako je jednostavno radio ono što je smatrao ispravnim i potrebnim za sebe, a ona je pogrešno verovala da to ima neke veze sa njom.

Svako od nas se u životu susreo sa nečim sličnim – svi mi, bar ponekad, kada se nađemo u grupi ljudi, verujemo da smo ovde suvišni, da nas ovde ne vole. Ali to je samo ego, to su samo naši pogrešni mentalni stavovi.

Drugi jednostavno rade ono što rade, kako mogu i kako smatraju ispravnim za sebe. Ako vodite računa o sebi i bavite se svojim stavovima, onda mi nećemo brinuti o drugim ljudima, a posle nekog vremena mogu nam čak postati prijatni i dobri.

Grčki filozof Epiktet ostavio je savet koji vam može pomoći ako vas neko iznervira ili razbesni:

"Dobro shvatite i stalno zapamtite da se čovek uvek ponaša onako kako misli da je najbolje za njega. Ako je tako bolje za njega, onda je u pravu; ako greši, onda mu je gore, jer za svaku grešku svakako sledi patnja. Ako se toga stalno sećaš, nećeš se ni na koga ljutiti, nikog nećeš prekoriti, grditi, i ni sa kim nećeš biti u neprijateljstvu."

Najbolji način da živite u harmoniji sa drugima je da se prvo uključite u sopstvene promene i samosvest. Ako bolje upoznate i razumete sebe, bolje ćete razumeti druge.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas