Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли знате шта је БРОМАТОЛОГИЈА? Срећете је чешће него што мислите

Звучи страно, а реч је о науци која нам је свакодневно потребна

1645787118_morning-ge71a59e54_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Данас ћемо вас упознати са појмом броматологија. Наиме, иако је овај појам присутан на нашим просторима, веома ретко се употребљава, због чега велики број људи није упознат са његовим значењем.

Етимологијиа нас упућује да је сам термин броматологија потекао из грчког језика од речи βρώματος (брома) што значи храна и речи логија у значењу наука.

По дефиницији, боматологија је наука која се бави проучавањем састава, структуре и својства животних намирница, као и њихове промене при стајању, обради, преради и конзервисању.

Истраживања показују да је човеку свакодневно потребно око 40 биолошких важних хранљивих састојака

Једноставно речено броматологија је наука о храни, јелима, о вредности прехрамбрених намирница и њиховом конзервирању и чувању.

Прочитајте још: Само три посто људи може да ВИДИ БРОЈ на слици: Док се остали муче, они кажу да се "види као кућа" (ФОТО)

У домену ове науке је све што је везано за намирнице и њихово уношење у организам почев од прављења хране па до начина њиховог искоришћавања у организму човека.

Фото: Депозит

Броматологија поучава како људи у разним животим периодима и условима живота (физичка активност, одмор, дуго седење итд) треба да се хране, а да та храна има најбољи могући ефекат на њихово здравље и менталну способност.

Познато је да човек не би могао да живи без хране, због чега је броматологија изузетно значајна. Као што је већ познато ниједна природна намирница не садржи све неопходне хранљиве састојке који су потребни човеку, због чега је од велике важности да човек води рачуна о исхрани.

Истраживања показују да је човеку свакодневно потребно око 40 биолошких важних хранљивих састојака попут аминокиселине, витамина, линолне киселине итд. Недостатак неког од ових састојака може довести до озбиљних обољења. Због тога је битно да у исхрани бирамо одговарајуће намирнице, а то можемо радити само ако знамо њихов застав, за шта је заслужна управо броматологија.

(Ало студенти)

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas