Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАЗНИЦИ

Данас је ДАН ПОРТУГАЛА или Dia de Portugal, али и Дан баштенских патуљака!

Данас Португал слави Национални дан, а у исто време широм света се прославља и празник баштенских патуљака.

1623306316_patuljci.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Португал је мала земља на Иберијском полуострву, али веома богате историје. Путовање Васка де Гаме 1572. године, током којег је опловио Рт ДОбре наде и "пронашао" водени пут до Индије, променио је свет.

Прочитајте још: ШИРЛИ ТЕМПЛ - Славу је стекла са 3 године, а до десете је зарадила свој први МИЛИОН!

Споменик открићима у Лисабону

Најдужи мост у Европи се управо и зове Васко де Гама, а налази се у Лисабону. У овај град на реци Тежо су бродови вековима доносили зачине из Индије, свилу из Кине, злато из Бразила. Управо о том славном времену Португала и неустрашивих морепловаца сведочи споменик Белем. После великих открића је у Лисабону створен посебан архитектонски стил мануелин који је попут чипке.

 

Споменик великим открићима Фото: Пиксабеј

 

Португал је сда међу најпопуларнијим европским дестинацијама за туристе који уживају да се изгубе у улицама Алфаме, попију чашу зеленог вина, прошетају Баишом, окупају се у Кашкаишу и удахну ваздух на најзападнијој тачки Европе - Кабо да Рока.

Прочитајте још: Ово место у Србији је свето и ИСПУЊАВА ЖЕЉЕ: А разлог зашто су манастири у њему МАЛИ је ПРЕЛЕП И НЕВЕРОВАТАН! (ФОТО)

Ко је измислио пауљке?

Време је у јуну увек лепо у Европи. Данас се у Немачкој слави дан вртова, башта и баштенских патуљака!

Рођени у Анадолији, отишли у Италију, а први патуљак је направљен у Немачкој!

Патуљци су се први пут појавили у Анадолији у 13. веку, а у 16. веку су стигли до Италије. Међутим, данашњи симпаични баштенски патуљци који свима измаме осмех када се "појаве" у врту, рођени су Немачкој у 19. веку. Тачније, локални мајстор у Туригији је направио првог патуљка са брадом и високом капом и поставио га у врту.

Патуљци или гномови су брзо постали толико популарни да их је желео сваки баштован у врту!

Прочитајте још: Меган Маркл увредила краљицу Елизабету, а ћерки Лилибет већ одабрала најбоље другарице

 

У приницпу, постоји шест топова баштенских патуљака, а јун је право време да набавите једног за свој врт или терасу!

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas