Oglas
· · Komentari: 0
PRAZNICI

Danas je DAN PORTUGALA ili Dia de Portugal, ali i Dan baštenskih patuljaka!

Danas Portugal slavi Nacionalni dan, a u isto vreme širom sveta se proslavlja i praznik baštenskih patuljaka.

1623306316_patuljci.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Portugal je mala zemlja na Iberijskom poluostrvu, ali veoma bogate istorije. Putovanje Vaska de Game 1572. godine, tokom kojeg je oplovio Rt DObre nade i "pronašao" vodeni put do Indije, promenio je svet.

Pročitajte još: ŠIRLI TEMPL - Slavu je stekla sa 3 godine, a do desete je zaradila svoj prvi MILION!

Spomenik otkrićima u Lisabonu

Najduži most u Evropi se upravo i zove Vasko de Gama, a nalazi se u Lisabonu. U ovaj grad na reci Težo su brodovi vekovima donosili začine iz Indije, svilu iz Kine, zlato iz Brazila. Upravo o tom slavnom vremenu Portugala i neustrašivih moreplovaca svedoči spomenik Belem. Posle velikih otkrića je u Lisabonu stvoren poseban arhitektonski stil manuelin koji je poput čipke.

 

Spomenik velikim otkrićima Foto: Piksabej

 

Portugal je sda među najpopularnijim evropskim destinacijama za turiste koji uživaju da se izgube u ulicama Alfame, popiju čašu zelenog vina, prošetaju Baišom, okupaju se u Kaškaišu i udahnu vazduh na najzapadnijoj tački Evrope - Kabo da Roka.

Pročitajte još: Ovo mesto u Srbiji je sveto i ISPUNJAVA ŽELJE: A razlog zašto su manastiri u njemu MALI je PRELEP I NEVEROVATAN! (FOTO)

Ko je izmislio pauljke?

Vreme je u junu uvek lepo u Evropi. Danas se u Nemačkoj slavi dan vrtova, bašta i baštenskih patuljaka!

Rođeni u Anadoliji, otišli u Italiju, a prvi patuljak je napravljen u Nemačkoj!

Patuljci su se prvi put pojavili u Anadoliji u 13. veku, a u 16. veku su stigli do Italije. Međutim, današnji simpaični baštenski patuljci koji svima izmame osmeh kada se "pojave" u vrtu, rođeni su Nemačkoj u 19. veku. Tačnije, lokalni majstor u Turigiji je napravio prvog patuljka sa bradom i visokom kapom i postavio ga u vrtu.

Patuljci ili gnomovi su brzo postali toliko popularni da ih je želeo svaki baštovan u vrtu!

Pročitajte još: Megan Markl uvredila kraljicu Elizabetu, a ćerki Lilibet već odabrala najbolje drugarice

 

U prinicpu, postoji šest topova baštenskih patuljaka, a jun je pravo vreme da nabavite jednog za svoj vrt ili terasu!

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas