· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Данас је ИЛИНДАН! Свети Илија КАЖЊАВА грешне, а ако данас ЗАГРМИ не смете се ПРЕКРСТИТИ

Верници данас славе име свеца Илије Громовника, највећег светог пророка у православљу, који кажњава непослушне громом, градом и сушама

1596228409_Depositphotos_392185044_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos

Свети пророк Илија сматра једним од највећих пророка који је живот посветио хришћанству и молитвама, отуђен у пустињи вођен мишљу да што више људи преобрази из паганства. Због истинитог предсказивања догађаја био је прогањан.

Од Светог Илије сунце све милије

Прочитајте још: Андреју се у сну јавила БОГОРОДИЦА са ПОРУКОМ, а онда је настала ПРВА РУСКА ИКОНА (ФОТО)

Сматра се да је преласком на хришћанство, српски народ особине старог бога Перуна, који је управљао муњама и громовима, приписао Светом Илији. Због тога велики број обичаја и веровања потиче још из претхиршћанског времена, а пророк Илија се још назива и „Громовник“.

Данас ништа не смете радити како не бисте навукли на себе гнев Светог Илије

Када на Светог Илију пуцају громови народ каже да то светац гађа ђаволе, па се не ваља крстити да се ђаво не би сакрио под крст у који гром не удара. Народ каже и да би требало добро гледати место где гром удари јер је то знак да се ту крије нечастиви.

Испосник
Свети Илије желео је да у свом народу искорени паганство. Живео је као пустињак и испосник, па га у народу сматрају зачетником монаштва. Чуда су му била упечатљива, предвидео је вишегодишње суше и глади, небески огањ који уништава летину, подизање из мртвих. Према предању, жив је узнет на небо, на огњеним колима.

Прочитајте још: "Мајстор и умјетник свему био је неки монах, родом Србин, по имену Лазар": Сат у КРЕМЉУ направио је ХИЛАНДАРАЦ

Овај празник у православљу пада у најсусшнији и натоплији период године.

Прочитајте још: Све се догодило пре 800 МИЛИОНА ГОДИНА: Киша метеорита пала је на Земљу и Месец и тада нам донела КЉУЧНИ ЕЛЕМЕНТ

Управо зато, верује се и да  овај светац одређује када и где ће падати киша, а где ће бити суша. У селима широм Србије на данашљи дан ништа се не ради у пољу, како се не би навукао гнев Светог Илије.

У народу је чувена и изрека да је "од Светог Илије сунце све милије" због веровања да од другог августа, када се слави овај светац, полако пролазе врућине.

Прочитајте још: Данас славимо Светог Антонија Печерског: Сматра се оснивачем и оцем МОНАШТВА у Русији

Према народним предањима, Свети Илија се вози у ватреним колима која вуку четири коња, а грмљавина на небу је тутњава његових кола којима се вози по небесима.

Слава ваздухопловаца
Као свог заштитника славе га бербери, кантарџије, поткивачи, терзије, ћурчије, пушкари, дуванџије, лимари, а у новије време и аутолимари, таксисти. Свети Илија је у Србији слава ваздухопловаца, обнародована указом из 1924. године. После обнављања рада Југословенског аероклуба „Наша крила“ и враћања ваздухопловаца нашим изворним традицијама 1992. обновљено је и слављење ваздухопловне славе Светог Илије Громовника.

Прочитајте још: У Београду постоји књига од ЉУДСКИХ КОСТИЈУ и потпис последњег ПРАВОСЛАВНОГ ЦАРА: Ево приче!

У Јабланичком крају тврде да свако село треба да има неку жену која зна како да спречи олујне облаке да донесу град. Жене излазе из куће с васкршњим јајима и обраћају се својим умрлим не би ли умолили Светог Илију да не сручи град, помињући измишљена велика чуда која се дешавају у селу, попут оних да се црква преко ноћи позлатила.

Прочитајте још: Све се догодило пре 800 МИЛИОНА ГОДИНА: Киша метеорита пала је на Земљу и Месец и тада нам донела КЉУЧНИ ЕЛЕМЕНТ

Мед који се вади на Илиндан служи као лек, па ако знате неког пчелара, обавезно га данас узмите. Народ верује да мајке њиме треба да намажу децу по образима како би била здрава.

Прочитајте још: Кроз ЛАВИРИНТ до уметности: Ово је НАЈНЕОБИЧНИЈИ МУЗЕЈ на свету (ФОТО)

Сабори и вашари

У многим деловима Србије организују се сабори и поштују се разноразни обичаји како догодине не би било олује и града.. У доста градова и села организују се вашари, а он спада у најпоштованије светитеље међу Србима, раме уз раме са Светим Николом, Светим Ђорђем и осталима.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.