Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас је један од највећих православних празника: Ево шта ће се догодити уколико пада киша на МАЛУ ГОСПОЈИНУ

Славимо рођење пресвете Богородице

1663745194_gospojina.jpg
Фото: Wикипедиа
Oglas

Празник посвећен пресветој Богородици је светковина која је у календару обележена црвеним словом, те се стога строго поштује. Старо предање за овај дан веже низ обичаја који су углавном сконцентрисани на пост и молитву.

Прочитахте још: Славимо МАЛУ ГОСПОЈИНУ: Данас је један од највећих празника у години, треба започети ОВЕ послове

На Малу Госпојину посебно жене не би требало да раде тешке физичке послове, јер овај дан ваља одвојити за мир и молитву.

Некада је Мала Госпојина означавала време када се почиње са јесењим орањем и сетвом. Верује се да лепо време на овај празник најављује ведру јесен и суву зиму.

Старо предање тврди да киша на Малу Госпојину "доноси" оштру и хладну зиму

Често се за Малу Госпојину каже да је весео празник јер су јесење свадбе обично почињале од овог датума, посебно јер се веровало да ће уговарање брака на Малу Госпојину донети младенцима посебан благослов.

Поред тога многи славе Малу Госпојину као крсну славу, а одржавају се и бројни вашари и сабори, у част Богородице, па би требало лепо да се средите и обучете.

Прочитајте још: Отерајте тугу: 3 МУДРЕ поруке Индијанаца које ће вам помоћи да живите срећно

 

Према старом народном веровању, лековито биље које се сакупи између Велике и Мале Госпојине има посебна лековита својства, али се од данас више не иде у шуму, јер напоље излазе звери и и природа се спрема за зиму.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas