Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Данас је Усековање главе Светога Јована Крститеља: Празник обележен ЦРВЕНИМ СЛОВОМ, а ово налажу обичаји

Православни верници данас обележавају Усековање главе Светога Јована Крститеља

1662813527_fb347e530663e5d15d4bed39f9f8f6c4740aa579.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

На данашњи дан страдао је Свети Јован Крститељ. Овај дан проводи се у молитви и строгом посту. Сврстан је међу славе и обележен црвеним словом у црквеном календару. 

Јован Крститељ погубљен је према наређењу цара Ирода Агрипе, а по жељи његове жене Иродијаде. Глава светитеља је одсечена односно "усекована" и на тањиру донета пред његову пасторку, играчицу Салому.

Ученици Јованови преко ноћи тајно су узели учитељево тело и сахранили га у Севастији. Глава светитељева, закопана је посебно, на тајном месту. Касније је пренета у Јерусалим, а у време византијске царице Теодоре чудотворна Крститељева глава пренета је у Цариград.

Прочитајте још: Да ли вам се дешава да заборављате туђа имена приликом упознавања? Ово је један од разлога

Строг пост

Црква прописује строги пост и уздржавање.  У хришћанском свету се обележава као дан када је освештана црква коју су на гробу Светог Јована Крститеља подигли цар Константин и царица Јелена.

Ко је био Јован Крститељ?

Свети Јован је, према предању, пример чврсте и непоколебљиве вере, поштења, одважности и истинољубивости. Био је то и узрок његовог страдања, јер је јавно говорио о неморалу цара Ирода који је живео у греху са својом снахом Иродијадом, мајком Саломе. Јован је осудио и јавно разобличио Ирода зато што је отерао своју закониту супругу, кћерку арапског цара, убио свог брата Филипа и узео његову жену.

Приликом прославе Иродовог рођендана Салома је одиграла свој плес, после којег јој је Ирод понудио да тражи шта год хоће. Она је, на наговор мајке, затражила главу Светог Јована.

Иродијада је захтевала да се свецу одруби глава и покопа одвојено од тела, у страху да Свети Јован не васкрсне.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas