Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
државни празник

Данас се обележава "Дан примирја", важан дан за историју: Каква је симболика НАТАЛИЈИНЕ РАМОНДЕ у Србији?

Пре 103 године свет је потписао примирје. Највећи до тада рат у историји,11. новембра 1918. године се завршио.

1636550335_shutterstock_119510824.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Деценијама велике силе које су изашле као победнице у Првом светском рату обележавају данашњи дан као, "Дан примирја", дан капитулације Немачке чиме је рат званично завшен.

Централне силе, неформални назив који се у Првом светском рату користио за Немачку и Аустроугарску, биле су на једној страни, а на другој земље истока и запада, силе  Антанте - Русија, Француска и Велика Британија.

Примирје је потписано на територији данашње Француске у вагону француског маршала Фердинанда Фоша, код градића Компјењ.

Прочитајте још: Исповест српског рукометаша који је био у заточеништву: "Био сам спреман да себи одузмем живот! Сцене су биле језиве" (ВИДЕО)

Симбол празника у Србији, Наталијина рамонда

Цвет Наталијина рамонда има вишеструку симболику, а у Србији је главни симбол празника "Дана примирја". Овај цвет углавном расте на истоку Србије, ретка је и заштићена врста. Такође може се наћи на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан, место највећих борби на Солунском фронту у Првом светском рату.

Друга симболика је у томе што се ова биљка сматра фениксом. Чија се симболика приписује и неустрашивој српској војсци која је после свих страдања и губитака, изашла из рата као победница.

Цвет је име добио према краљици Наталији Обреновић. Крајем 19. века у околини Ниша рамонду је приметио дворски лекар Обреновића, Сава Петровић, заједно са ботаничарем Јосифом Панчићем. Инспирисани лепотом краљице цвету је додељено име Наталијина рамонда.

Препорука је да се овај амблем носи на реверу у недељи која претходи празнику, као и на сам дан празника.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas