Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАЗНИК

Данас славимо ТРИ СВЕТА МУЧЕНИКА: Уколико се нађете у невољи, обавезно урадите једну ствар

Српска православна црква и верници данас прослављају празник посвећен Светим мученицима Тараху, Прову и Андронику који су живели и страдали за време сурове владавине римског цара Диоклецијана

1666610415_tri-mucenika.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

За време царевања Диоклецијана и Максимијана прогони хришћана били су уобичајни и веома сурови. У једном од ових гоњења, ухваћена су и три хришћанина - Тарах, Пров и Андроник и доведени на суд.

Проћитајте још: Данас је СВЕТИ АПОСТОЛ ФИЛИП: Ако испоштујете један од следећих ОБИЧАЈА отераћете зле силе

 

Од три светитеља, Тарах је био најстарији, па се њему судија први обратио питајући га за име. Међутим, он је на то одговорио да је "само хришћанин" што је страшно наљутило судију који сву тројицу баци на муке.

Најпре су их тукли штаповима, а онда су их крваве и рањаве бацили у тамницу.

После дуготрајних мука ова три светитеља су бачена у арену са дивљим зверима

А онда се догодило чудо! Медвед и лавица нису хтели да повреде тројицу хришћана већ су се умиљавали око њих. Многи људи из публике која је то гледала тада повероваше у хришћанског Бога, што још више разбесне судију. Он нареди војницима да уђу у арену и исеку светитеље на комаде.

Према легенди, хришћани Макарије, Феликс и Верије су ноћу дошли како би тела мученика достојно сахранили, али у мраку нису могли да распознају њихова тела која су била помешана са телима других затвореника који су тог дана страдали. Они се тада помолише Богу и, каже предање, изнад остатака светитеља се појавише три упаљене свеће.

И као што су свеће гореле у мраку растерујући таму тако, верује наш народ, и ови свеци брину о свим верницима у мрачним ноћима и осветљавају им пут.

Због тога, ко се год на данашњи дан нађе у тами и неприлици треба да замоли за помоћ мученике Тараха, Прова и Андроника и они ће доћи.

Од тад се сматра да ако човек ноћу покајнички плаче, дању ће се радовати, радоваће се као новорођени, као окупани, као олакшани од бремена греха. Ако ли пак ноћ проводи у греху и безумном весељу, освануће му дан жалостан и плачеван.

Прочитајте још: Верници данас обележавају СВЕТЕ МУЧЕНИКЕ ЕВЛАМПИЈА И ЕВЛАМПИЈУ: Данас изговорите ове РЕЧИ

Молитва

Савршеним јуначким делом светих мученика, небеске силе се задивише, како подвижавајући се у смртном телу, силом Крста добро победише бестелесног ђавола, у невидљивој борби: И моле се Господу, да се смилује на душе наше.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas