Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Две речи које ЕМОТИВНО интелигентни људи стално говоре: Могу вам помоћи да привучете срећу

Не дозволите да живот пролети поред вас

1688127285_inteligencija.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Да ли вам је тешко да се покренете? Колико сте продуктивни? Да ли имате велике снове, али често вам је тешко да изађете из зоне комфора? Џастин Барисо, аутор књиге и бестселера о емоционалној интелигеницји, истакао је да постоје две једноставне речи које могу помоћи да се покренемо, ангажујемо око онога што желимо и живимо живот са мање жаљења. Сазнајте коју магичну фразу од 2 речи користе емоционално интелигенти људи:

"Дефинитивно вреди." То сам помислио у себи после кратког, али лудог, породичног путовања. Моја супруга и ја водимо мали бизнис и велику породицу, укључујући четворо деце. Као што можете замислити, путовање може бити незгодно, као и проналажење равнотеже између посла и живота. Увек постоји неко коме је потребна пажња - фудбалска утакмица овде, школски догађај тамо, друго венчање или важан догађај. То је много, а понекад је искушење да се изабере лакши пут и само се фокусира на посао," писао је Џастин Барисо за инц.цом.

"Али временом сам схватио да би мој страх од прихватања изазова могао проузроковати да пропустим ствари које су ми важне. Дакле, након истраживања и експериментисања, почео сам да користим једноставну фразу од две речи која ме мотивише да се покренем и предузмем акцију: "Направите успомене."

Пре него што одбаците ову једноставну фразу од две речи, знајте да је заснована на принципима психологије који имају везе са начином на који наш мозак обрађује догађаје и памти их. То је такође начин да се практикује емоционална интелигенција, способност разумевања и управљања емоцијама у овом тренутку. Дакле, како вам филозофија "Направите успомене" може помоћи у послу и животу?

Прво, хајде да пробамо експеримент: Размислите о једном од својих омиљених успомена. Одличан одмор, време у које сте се заљубили, нешто из детињства. Сада, одвојите неколико тренутака да само... Запамтите. Размислите зашто се тако радо сећате овог догађаја. Сада покушајте поново. Овог пута желим да се сетите изазова који сте прихватили. Не мислим на нешто трагично (попут губитка вољене особе). Радије размислите о нечему што је било тешко, али сте превазишли. То може бити ужасно путовање, време када сте одбијени, срамотан тренутак.

Сада урадите исту ствар: одвојите неколико тренутака да се сетите како је то било и шта сте из тога научили. Са првим сећањем, доживели сте позитивне емоције; учинило је да се осећате добро. Упркос чињеници да ствари нису биле савршене: одличан одмор имао је и лоше тренутке. Заљубљивање је дошло са страхом и барем мало фрустрације. И ваше детињство је имало лоше уз добро. Ипак, ваше памћење је углавном било позитивно.

А како би било када сте се сетили изазова? Вероватно сте имали нека негативна осећања...али и нека позитивна. Често када замолим некога да подели напријатан тренутак, они се смеју или чак смеју док причају причу. Значи, иако је то тада било негативно искуство, сећање поприма неко позитивно значење. Зашто наша сећања завршавају на овај начин? Ево два разлога.

Доживљавате "ружичасту ретроспекцију" - Ово је психолошка појава која вас тера да се сећате прошлости на позитивнији начин него што сте је доживели. "Када људи доживе одређени догађај, имају тенденцију да имају и позитивне и негативне мисли, од којих су последње узроковане разним проблемима, као што су разочарења или осећај недостатка контроле", објашњава др Итамар Шац, истраживач са Универзитета Кембриџ . "Међутим, ове негативне мисли су често краткотрајне, што значи да их људи временом забораве, што им оставља позитивније сећање на догађај." Иако ово може донекле искривити вашу стварност (научници то називају "когнитивном пристрасношћу"), то такође може послужити корисној сврси: помоћи вам да превазиђете негативне догађаје и повећате осећај благостања.

Путујете кроз време (ментално) - Естонски психолог Ендел Тулвинг је опширно писао о епизодичном памћењу, способности да се ментално реконструише лични догађаји из прошлости. У суштини, ова јединствена људска способност је облик "менталног путовања кроз време". То је као да закорачимо у времеплов и вратимо се у прошлост...и то искуство нам омогућава да видимо догађаје, не само онако како су се десили, већ и у односу на сва наша колективна искуства. Ово додаје дубље, богатије значење тим искуствима.

Која је лекција?

Понекад је превише лако седети и пустити живот да само прође зато што се плашите изазова или сте се опекли када сте покушали нешто ново. Али запамтите: када испробавате нове ствари, учите и растете. Поред тога, правите инвестицију - улагање у своју банку успомена. У будућности ће та инвестиција исплатити богате дивиденде. Што више ствари покушате, више јединствених успомена ћете морати да се осврнете. Та позитивна искуства ће учинити да се осећате добро.

А изазови које сте савладали? Због њих ћете се и ви осећати добро. Дакле, шта год да радите, немојте да оклевате, већ предузмите. Направите успомене!"

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas