Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЕМОТИВНА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА: Психолози тврде да људи који је имају користе следеће изразе

Да ли сте међу њима?

1692527721_shutterstock_296425169.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Психолози тврде да се у говору може видети емотивна интелигенција, посебно ако редовно користите одређене речи или фразе.

Емоционално сигурни људи су снажни, сигурни и добро се осећају у својој кожи. Они имају убеђење да раде оно што им је значајно, открио је психолог са Хаварда.

Он је додао да их тај осец́ај самопоуздања чини способнијим да управљају сукобима и да буду рањиви у присуству других,  углавном зато што не траже потврду од других људи, пише ЦНБЦ.

Способност сагледавања, разумевања и управљања сопственим емоцијама  је кључ светлијег и свеснијег живота.

Без ових способности, које модерна психологија обједињује под ознаком 'емоционална интелигенција', били бисмо препуштени на милост и немилост својим емоцијама и не бисмо могли да се фокусирамо на своје циљеве.

Психолози су утврдили да емотивно интелигентни људи користе ове речи и фразе:

Хвала

Делује као очигледна реч, јер нас родитељи уче да кажемо „хвала” од малих ногу као облик друштвене конвенције, али шта ова реч заправо значи? Колико пута заиста осец́амо захвалност на гесту учињеном према нама и да ли искрено изражавамо ту емоцију?

Реч хвала је начин да се приближимо другој особи, што може довести до здравијег и искренијег односа.

Жао ми је

Као и у случају захвалности, чак и показивање жаљења је пречесто друштвена конвенција лишена осец́ања и истинске емпатије.

Сваки пут када кажемо „извини“, покушавамо да се заиста ставимо у кожу друге особе: замислимо да смо у њиховој невољи, да се морамо суочити са њиховим проблемом, запитајмо се како бисмо се осец́али да смо на њиховом месту.

Како си?

Питајуц́и "Како си?" или "Како се осец́аш?" добијамо одговор који би могао да открије постојање проблема и тиме ц́емо показати бригу за нашег саговорника.

Покушајте да обратите пажњу на одговор који добијете и ставите се у позицију друге особе показујуц́и искрену емпатију.

Осец́ам се овако...

Увек треба без страха да кажете шта осец́ате и разлоге због којих сте забринути или збуњени. Треба да поделите своје емоције са онима око вас.

Ова пракса води до две предности: с једне стране, ваша душа ц́е бити ослобођена терета, с друге стране, нец́ете више морати сами да носите тај терет.

Можете ли боље објаснити?

Колико пута мислите да сте у праву и да нисте вољни да слушате шта други имају да кажу? Овај став затворености  доводи до тога да будете ограничени, а да истовремено доживљавате осец́ања беса и фрустрације према другима.

Способност да успоставите миран и конструктиван дијалог са својим саговорником, саслушате његове разлоге и замолите га да боље објасни шта жели да каже је од суштинског значаја за боље управљање односима.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas