Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРИСНИ ТРИКОВИ

Како да натерате себе да одрадите "ТЕШКЕ СТВАРИ"'? 3 начина да завршите све обавезе које сте избегавали

Пишући за Harvard Business Review, професор неуропсихологије Дејвид Рок, нуди три савета који ће вам помоћи да се ухватите у коштац са тешким задацима.

1641290735_5146445.png
Фото: Принтскрин/Јутјуб
Oglas

Људи су природно научени да избегавају ствари због којих се осећају непријатно – посебно када смо уморни или под стресом – па како да „радимо тешке ствари када нам мозак стално говори да избегавамо напор?“

Зашто вам мозак говори да избегавате напор?

Према Року, када се људи осећају уморно или под стресом, наш мозак ће покушати да сачува менталну енергију „усмеравајући наш фокус на најдоступније информације које се могу призвати како би нам помогле да брзо доносимо одлуке“. Ово често доводи до „најбоље претпоставке“ или „источне“ одлуке која се назива пристрасност сврсисходности.

Прочитајте још: Савети стручњака како да НАПРАВИТЕ (И ОДРЖИТЕ) новогодишњу одлуку

Са пристрасношћу у погледу сврсисходности, пише Рок, радимо шта год се чини исправним, или журимо са просуђивањем, „без правилног разматрања свих променљивих... јер је [нашем мозгу] много лакше да обради постојеће идеје него нове“. Као резултат овог психолошког принципа, званог течност, многи од нас су природно склони да једноставно раде оно што им се чини исправним или познатим, пише Рок.

Поред тога, „хедонистички принцип“, према којем су људи „направљени да се крећу ка стварима због којих се осећамо добро и даље од ствари због којих се осећамо непријатно“, доводи до тога да наш мозак идентификује напор као негативан јер је то тежак посао, пише Рок. . Сходно томе, „када путујемо новом и изазовном путањом – без обзира на то која је то стаза – наши точкови се подразумевано враћају на истрошене стазе.

3 начина да убедите себе да радите тешке ствари

Па како људи могу да „раде тешке ствари када нам мозак стално говори да избегавамо напор?“ Рок описује три начина да се натерате да се укључите у изазовне задатке:

1. Бавите се тешким задацима када сте добро расположени

У студији из 2016. истраживачи су открили да је мање вероватно да ће људи покушати да постигну тешке ствари када су узнемирени, пише Рок – али ако су учесници били добро расположени, већа је вероватноћа да ће се позабавити „тешким, али суштинским задацима који на крају учинити живот бољим."

Фото: Пиксабеј

Према Року, један метод који људи могу да користе да промене начин размишљања зове се „поновна процена“, која мења начин на који мозак перципира задатак. Може бити „невероватно ефикасно када изаберемо једно једноставно, лепљиво дело или фразу која означава где желимо да будемо“, пише он. На пример, рећи: „Осећаћу се боље када овај нови процес ставим на папир“, могло би бити довољно да се мозак извуче из непродуктивне петље, пише Рок.

2. Дајте свом мозгу праву количину аутономије

Када су суочени са избором, наш мозак често жели да подразумева најлакшу опцију. Међутим, пише Рок, ово се може ублажити ако пружимо подстицаје и изазовемо себе да будемо иновативни.

На пример, уместо да расправљате о томе да ли ћете појести здрав ручак, Рок предлаже да се запитате: „Да ли желим ову свежу салату која ће ми дати енергију или ову крофну од које ми је позлило након што сам јео прошли пут и која ме је успавала?“

3. Вежбајте начин размишљања о расту

Рок предлаже да се придобије подршка других како би се супротставили обрасцима или системима који спречавају формирање нових навика „дељењем прича о покушајима, у окружењу где се покушаји цене колико и резултати“.

На пример, Рок наводи као пример тим руководилаца који су покушали да своја јутра ослободе састанака како би могли да заврше свој важан посао током тих сати. Према Року, док су неки напредовали под овим моделом, други су више волели да „дубоко размишљају“ касније током дана.

Након експериментисања са њиховим распоредом, тим је закључио да нова структура не функционише добро због њихових сукобљених временских зона. Уместо тога, тим је изабрао другачију тактику: само понедељак ујутру без састанака. „Признајући напредак постигнут испробавањем нове навике, тим је могао да настави експериментисање, уместо да се само врати на старе начине“, пише Рок.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas