Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
емоционална интелигенција

Како да поставите здраве границе и љубазно кажете НЕ: ЉУБАЗНО ОДБИЈАЊЕ је вештина која се учи, да сачувате себе а не угрозите друге

Уморни сте од свега али не желите некога да повредите?

1689498619_shutterstock_2042114705.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Љубазно одбијање онога што не желите и не можете да урадите, чува ваше границе, неопходне у односу са – свима. Ваше НЕ има моћ да уреди односе, тако да се истакне поштовање и избегне искоришћавање и то делује једноставно и лако. Зашто је онда у пракси тако компликовано и тешко?

Ако вам се често догађа да пристајете на нешто што сте хтели да одбијете, наводећи себи разлоге који вас не задовољавају, и налазите се у ситуацијама да нешто преузимате на себе и радите преко воље, на ивици малодушности и љути на себе што сте дозволили да вас „натоваре“ – нисте једини и усамљени у томе. Многима је тешко да поставе границе и да кажу НЕ или да се држе свог одбијања, нарочито у комуникацији са људима који се не устежу да их наговарају и моле, док на крају ипак не попусте.

Ако сте уморни од тога да се осећате лоше, јер сте свима на располагању, и да се осећате лоше због тога што радите нешто што нисте хтели и што нисте умели да одбијете и да се осећате лоше страхујући да ћете наљутити, повредити или увредити неког, ако ипак одбијете – време је да то рашчистите са собом, да одредите границе и поставите своје НЕ да их чува.

Вероватно говорите себи да је немогуће свима угодити, али се ипак и даље трудите – то се дешава готово аутоматски. И чим се упустите у нешто, јер је неко притиснуо ваше ДА дугме, љути сте и на себе и на тог неког. Људи који су склонији да кажу „да“ уместо „не“ чешће се боре са бесом и љутњом током живота. Не желите да се стално тако осећате. Научите да поставите границе и да одбијете оно што не желите да радите.

Како да поставите границе и кажете НЕ
Границе и одбијање када неко тражи позајмицу

Ово је честа животна ситуација и готово увек је непријатна. Неко вам тражи новац на позајмицу и ви се осећати обавезни да му помогнете, иако то не желите. Можда је у питању неко ко врло често тражи ситне позајмице од свих око себе и тешко и нередовно их враћа, или вам неко тражи већу услугу, као што је да подигнете кредит за њега, или му позајмите већу суму новца. Ако не желите да позајмите новац, не морате да нудите објашњења и да се извињавате што не можете. Можете употребити формулу „жао ми је, одлучила сам да никоме не позајмљујем новац“ – без изношења разлога. Изјавите то а саосећањем, уколико не желите да позајмите новац, којима увек недостаје и стално имају изговор. А то може бити колега на послу, пријатељ са друштвене мреже, стари друг или онај члан породице који је увек шворц због лоших навика трошења.  Ово може бити изазовно, јер особа која тражи новац може заиста бити у шкрипцу, али ако донесете одлуку да не позајмљујете новац, држите се тога. То је одличан начин да задржите границе и да се осећате добро због тога.

Када вас колега замоли да дате новац за поклон шефу или колеги

У неким колективима, то може бити обичај, који је за вас сувише захтеван. Увек је некоме рођендан, или је неки јубилеј, венчање, рођење и сваког месеца се од вас тражи да донирате нешто новца, јер то сви раде. Можете одбити да учествујете у том обичају и рећи нешто као: „волела бих, али нисам имала прилику да добро упознам ту особу“ или „тренутно немам никакав додатни новац ни за шта, буџет ми је врло ограничен“. Да бисте одржали овакве границе, морате се суочити са непријатном помишљу шта ће други мислити о вама и прихватити да то није ваш проблем и нема везе са вама.

Границе када неко тражи услугу, а ви сте преоптерећени

Пријатељ, супружник, или шеф, тражи од вас да урадите нешто за њега, а ви сте већ преплављени и преоптерећени и не знате где вам је глава. Преузимање још неког задатка преко максимума који сте већ испунили, може вас довести до још више стреса и сагоревања. Љубазно одбијте и немојте се осећати лоше због тога. Можете рећи да једноставно не можете то да урадите, јер сте већ преоптерећени. Можете предложити да видите да ли можете да промените свој распоред и да прво раскрчите гужву, уколико другој особи треба баш ваша помоћ и можете приметити да можда неко други може да реагује брже и да уради шта је потребно, без чекања.

Како да одбијете позив за догађај на који не желите да идете

Пре или касније, неко ће од вас тражити да идете негде, где једноставно не желите да идете. Можда не желите да сретнете људе који ће бити на том догађају, или вам је садржај досадан, или имате неке своје разлоге. Имате право да не идете на неку журку, нечији рођендан или неки друштвени догађај и не треба да се осећате лоше због тога. Реците нешто попут: жао ми је, већ имам обавезе у то време или хвала на позиву, али мораћу да одбијем.

Како да одбијете позив за догађај на који не желите да идете

Пре или касније, неко ће од вас тражити да идете негде, где једноставно не желите да идете. Можда не желите да сретнете људе који ће бити на том догађају, или вам је садржај досадан, или имате неке своје разлоге. Имате право да не идете на неку журку, нечији рођендан или неки друштвени догађај и не треба да се осећате лоше због тога. Реците нешто попут: жао ми је, већ имам обавезе у то време или хвала на позиву, али мораћу да одбијем.

Одбијање учешћа у тиму или комисији

Без обзира да ли тренутно негде учествујете и желите да се повучете или неко од вас тражи учешће, можете себи дати дозволу да поставите границе и љубазно одбијете учешће. Испробајте формулу „тренутно нисам (више нисам) у позицији да ово радим, али сигурна сам да ћете наћи неког ко је вољан да учествује“.

Дејтинг границе

Неко вам се удвара и предлаже састанак, за који уопште нисте заинтересовани. Можда вам се не допада та особа, или генерално нисте заинтересовани за дејтинг, јер се бавите самооткривањем и проналажењем љубави према себи. Шта год био ваш разлог, поставите границе, љубазно се захвалте и одбијте позив: „Лепо од тебе, али ја нисам на месту у свом животу где желим да излазим са било ким. Узимам мало времена за себе, али свеједно, хвала.“

Ево још неких формула за одбијање и чување граница:

„Волела бих да могу, али тренутно нисам у позицији да преузмем још једну обавезу.“

„Заиста не мислим да сам права особа за то.“

„Хвала на позиву, али не могу да га прихватим.“

Упамтите неке формуле и реченице, тако да можете да их се сетите и модификујете према потреби, у ситуацијама у којима желите да поставите и одржите своје границе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas