Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ове реченице говоре људи са високом емоционалном интелигенцијом: Врло су једноставне

Пет фраза по којима ћете препознати људе са високом емоционалном интелигенцијом

1683995258_shutterstock_562530163.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Емоционална интелигенција је способност да разумете своје емоције и управљате са њима, али да такође разумете емоције и других људи и у складу са тим делујете. Сматра се да људи са развијеном емоционалном интелигенцијом имају високе комуникационе вештине, што им омогућава да лако пронађу компромис и договоре се у свакој ситуацији, могу да реагују коректно у стресном окружењу и доносе одлуке.

Аутор књиге "Емоционална интелигенција у пракси", Џастин Барисо, издвојио је 13 критеријума за развијени емоционалне интелигенције:

  • Будите свесни својих осећања и емоција
  • Паузирајте пре говора или деловања
  • Настојте да контролишете своје мисли и реакције на емоције
  • Искористите критику као прилику за побољшање
  • Држите се својих вредности и принципа
  • Знате да саосећате
  • Похвалите и инспиришите друге
  • Дајте корисне повратне информације
  • Извините се и признајте грешке
  • Опростити и заборавите
  • Испуните своје обавезе
  • Помогните другима
  • Заштитите се од емоционалне саботаже

Ево којих 5 фраза издвајају особу са високом емоционалном интелигенцијом:

"Разумем о чему говори, али..."

Људи са високом емоционалном интелигенцијом у стању су да бране своја интересовања и личне границе. Таква особа се неће прилагођавати, пратећи очекивања друге особе или тима, ако је то противно његовим унутрашњим убеђењима.

"Како се осећате у вези са овим?"

Особе са развијеном емоционалном интелигенцијом отворено разговарају о осећањима и очекују то од других људи. Важно им је да знају како се други људи осећају, желе да поступе у складу са тим и да их разумеју.

"Желела бих да чујем ваше мишљење."

Свакоме је важно да га неко саслуша. Развијена емоционална интелигенција значи да нисте смо добар говорник, већ да знате да саслушате другу особу, оно што има да каже и како се осећа.

"Опрости ми."

Емпатија и способност да признају своје грешке су део емоционално развијених људи. Они се не стиде да затраже опроштај и једнако су спремни да опросте.

"Хвала ти."

Да ли постоји нешто учтивије и вредније у комуникацији од захвалности. Ова једноставна реч побољшава односе и мења животе - не смемо је заборављати.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas