Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да знате да сте ИЗМАНИПУЛИСАНИ? Знакови који указују да неко из окружења жели да вас искористи

Манипулатори се скривају иза маске "савршености" и љубазности

1675775908_Foto-Shutterstock-manipulacija.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Манипулација је начин понашања када се особа служи уценама и контролом, не бирајући средства, како би од друге особе добила оно што жели. Односи који се заснивају на манипулацији су токсични и могу се неповољно одразити на емотивно и ментално стање жртве манипулатора. Иако већина зна шта је манипулација, манипулатори се вешто скривају иза маске "савршености" и љубазности, па их многи препознају тек касније, када је штета већ направљена.

Којих 13 знакова указују да сте скривено изманипулисани или искоришћени:

1, Често сте позвани на екстремне емоције - Особа вас намерно доводи у стање еуфорије или дубоке туге и посматра вашу реакцију. Када вас упозна, она зна који су ваши окидачи, што јој олакшава приступ вашим емоцијама.

2. Ви и ваши поступци се осуђују - Не осећате се опуштено у близини ове особе. Стално вас скенирају и проверавају. То се може изразити у нежељеним оценама и критикама.

3. Промена правила игре - Начин понашања и правила се мењају из дана у дан, осећате се као да сте на ролеркостеру. Не знате шта да очекујете од њега/ње.

4. Проналажење слабости - Манипулатор тражи које су ваше слабе тачке како би то касније искористио.

5. Прелази ваше границе - Стварање ситуација у којима схватате да крши ваше границе. Можда ће испричати нешто приватно о вама пред непознатим људима, игнорисаће ваше позиве, неће доћи на састанак, мешаће се у ваше односе...

6. Токсичне генерализације - Често вам кажу да сви тако мисле. Углавном истичу квалитете људи који тако мисле и вас стављају на супротну страну, покушавају на тај начин да промене вашу слику света.

7. Предлог оптималног сценарија или улоге - На разне начине вас систематски инспиришу да је добро, исправно и, наравно, у вашем интересу да нешто урадите што њима иде у прилог.

8. Добијате ограничене, дозиране информације - Разумете да особа није отворена, да је неискрена.

9. Увучени сте у атмосферу такмичења, ривалства и неповерења - Често вас пореде са другим људима, подстичу конфликт са њима, терају вас да се са њима такмичите, или наглашавају да некоме не можете да верујете.

10. Умањују ваш успех - Чак и ако вам ова особа формално честита или покаже радост, схватате да је за њега/њу исплативије када вам ништа не полази за руком. Или се труди да вам покаже како нисте остварили ништа посебно.

11. Гаслигхтинг - Доводи у питање ваше размишљање, подстичу вас да сумнајте у себе, праве вас "лудим"...

12. Двоструки стандарди - Манипулатор може све да уради, увек ће наћи оправдабње и разлог зашто треба да му се опрости, али према другој особи су правила строжија и више јхе критичан према другима него према себи.

13. Укључивање трећих лица - Када им је потребна потпора, у однос, посебно током конфликта, укључиће трећу страну. Углавном манипулатопри изманипулишу и ту особу како би била сагласна са њима у односу против вас.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas